vmce header 800

vmce header 480

Veel crèmes slecht bij eczeem

20-10-2010 | Veel crèmes blijken een slechte invloed te hebben op de huid van mensen met eczeem. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Bath.

Hoewel mensen met eczeem vaak verzachtende crèmes gebruiken om de symptomen van eczeem tegen te gaan, werkt dit niet altijd zoals bedoeld. Waterhoudende crèmes met sodium lauryl sulfate (SLS; natriumlaurylsulfaat of natriumdodecylsulfaat in het Nederlands, red.) zijn volgens de onderzoekers vooral de boosdoeners.

Dunne huid

Voor het onderzoek hebben gezonde vrijwilligers vier weken lang een middel tegen eczeem (zogenoemde Aqueous cream BP) met SLS getest. De proefpersonen moesten de crème elke dag op hun onderarmen smeren. Na vier weken was de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, met tien procent gekrompen.

Volgens de onderzoekers zou het gebruik van de crème op een beschadigde huid, zoals bij eczeem, een nog dramatischer effect hebben. De hoornlaag is de beschermlaag van de huid. Wanneer die dunner wordt kunnen slechte invloeden, zoals chemicaliën, de huid sneller aantasten.

Shampoo en cosmetica

SLS wordt gebruikt om olie te mixen in crèmes op waterbasis, zodat de crèmes er romig uitzien. Het ingrediënt wordt ook gebruikt in shampoos en cosmetica. De onderzoekers adviseren een crème op basis van olie te gebruiken tegen eczeem.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Britisch Journal of Dermatology.

Bron: Nu.nl

Naschrift VMCE: de neutrale zalven en crèmes die artsen bij eczeem voorschrijven bevatten geen natriumlaurylsulfaat. Lees hier meer over de behandeling van droge huid bij eczeem.