vmce header 800

vmce header 480

Hond kan beschermen tegen eczeem bij kinderen

06-10-2010 | Een hond in het huis zorgt er voor dat Kinderen van een jaar oud een beduidend lagere kans op eczeem als ze vier jaar oud zijn, maar een kat in huis biedt die bescherming niet. Het houden van een hond behoedt ook voor een kattenallergie.

Dit zijn de bevindingen van een onderzoek, uitgevoerd aan de faculteit immunologie, allergie en reumatologie aan de universiteit van Cincinnati.

Mogelijkerwijs is het beschermend effect een soort natuurlijke immunotherapie waarbij het contact met een hond bij kinderen een tolerantie tegen allergenen teweeg brengt. Het kan ook zijn dat hondenallergenen een ander effect op het immuunsysteem hebben, die nog niet bekend zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het Cincinnati district bij baby’s waarvan de ouders bekend waren met eczeem of allergie. Daarom zouden de kinderen ook meer vatbaar zijn voor een soortgelijke aandoening. Huidtesten werden uitgevoerd bij de kinderen om te bepalen of zij allergisch voor honden of katten waren, waarbij niet werd gekeken of de ouders een hond of kat bezaten.

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid en kan in verband staan met allergieën (atopisch eczeem) of niet (non-atopisch eczeem).Tussen 15 en 30 procent van de kinderen heeft wel eens eczeem gehad, dat kan komen en gaan, of op een bepaalde leeftijd voorgoed verdwijnen. Zowel erfelijke factoren als omgevingsinvloeden worden geacht van groot belang te zijn in de ontwikkeling van eczeem.

De laatste 30 jaar zijn laat een dramatische stijging zien van het aantal gevallen van eczeem, de oorzaak hiervan is nog altijd niet duidelijk. In het onderzoek werd ontdekt dat kinderen die positief testten op hondenallergie, die zelf geen hond bezaten, een vier maal zo grote kans hadden op eczeem dan kinderen die positief testten en op de leeftijd van vier jaar wel een hond hadden. Volgend deskundigen kunnen mensen wel een positieve rectie hebben op hondenallergenen, maar daarbij symptoomvrij zijn.

Hoe hoger de concentratie hondenallergeen in huis, hoe lager de kans was op de ontwikkeling van eczeem bij het kind op vierjarige leeftijd.

In de studie werd ook gekeken naar het verband tussen eczeem en eieren, melk en noten, behorend tot de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen. Sommige deskundigen raden aan te wachten met veel voorkomende allergene voedingsmiddelen om kinderen te beschermen tegen allergieën, maar de onderzoeksresultaten ondersteunden deze strategie niet.

De focus ligt meestal op voedselallergieën bij jonge kinderen, maar deze studie laat zien dat allergenen, die zich door de lucht verspreiden, belangrijker kunnen zijn dan voorheen gedacht.

De resultaten van dit onderzoek moeten echter niet gezien worden als een aanmoediging om nu maar een stel honden te nemen, of de kat de deur uit te doen.

Bron: HealthDay