vmce header 800

vmce header 480

Minder kanker bij astma en eczeem

21-07-2010 | Mannen die last hebben van eczeem of astma hebben over het algemeen minder kans op kanker. Dit blijkt uit onderzoek van verschillende onderzoekscentra in Canada.

Mannen met eczeem blijken minder risico te lopen op het ontwikkelen van longkanker. Hetzelfde effect is zichtbaar voor mannen met astma en hun kans op maagkanker.

Dit heeft alles te maken met het immuunsysteem. Astma en eczeem vallen onder allergieën. Er is dan sprake van een hypergevoelig immuunsysteem. Dat zorgt voor snelle verwijdering van afwijkende cellen en ruimt daardoor ook cellen op die zich mogelijk kwaadaardig ontwikkelen.

Voor het onderzoek werd data bestudeerd van 3300 mannen tussen de 35 en 70 die gediagnosticeerd waren met kanker en 512 mensen zonder kanker. De onderzoekers keken naar het voorkomen van astma en eczeem in relatie tot de acht meest voorkomende vormen van kanker.

Helaas werd niet precies duidelijk welke processen ten grondslag liggen aan de lagere kans bij mensen met eczeem en astma, maar het werpt nieuw licht op het behandelen van kanker. Zo pleit het voor immunostimulatie, een veelbelovende methode om kanker te voorkomen.

De resultaten verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

Bron: Gezondheidsnet.nl