vmce header 800

vmce header 480

Catharina-ziekenhuis opent Kinderzalfpoli

04-06-2010 | De polikliniek Dermatologie van het Catharina-ziekenhuis opent op dinsdag 8 juni een Kinderzalfpoli voor kinderen met constitutioneel eczeem.

Op de Kinderzalfpoli is naast de gebruikelijke behandeling met hormoonzalf, aandacht voor de psychosociale aspecten, voorlichting over de aandoening en smeerbeleid. Alles is erop gericht de kwaliteit van het leven van een kind met een chronische huidaandoening te verbeteren.

Het spreekuur op de Kinderzalfpoli wordt gedaan door gespecialiseerd verpleegkundige Ellen Sijbers en gespecialiseerd doktersassistente Nicole Roos. Kinderen leren zelf smeren en krijgen uitleg over de zalven. Speciaal voor dit spreekuur is een kindvriendelijke ruimte ingericht met douche en bad. Kinderen krijgen een dvd en werkboekje met instructies, een zalfdiploma en een cadeautje. Ellen Sijbers en Nicole Roos werken onder supervisie van de dermatologen.  

Unieke benadering

“Goede voorlichting en begeleiding is essentieel”, aldus Ellen Sijbers. “Wij leren kinderen en de ouders omgaan met hun chronische aandoening. Dat doen we door de juiste vragen te stellen, te luisteren, spelenderwijs smeerinstructies te geven, hen van eenvoudige adviezen te voorzien en door het creëren van een gezellige sfeer. Kinderen worden zelf betrokken bij hun aandoening en krijgen de volledige aandacht. Daarom werken we ook met twee: de een richt zich volledig op het kind en de ander neemt tijd voor de ouders. Deze benadering is uniek in Nederland.

Een nieuw kind

Nathalie Plantjé komt met haar 8-jarige zoon Maurits speciaal uit Utrecht voor de Kinderzalfpoli. “Ik ben nog steeds verbaasd dat we na al die jaren eindelijk een oplossing hebben gevonden. Ik heb stad en land afgereisd en jarenlang zelf gedokterd met verschillende wasmiddelen, oliën, crèmes en zalven. Niets hielp. Door de behandeling op de Kinderzalfpoli van het Catharina-ziekenhuis heb ik in twee maanden tijd een nieuw kind gekregen. Door de smeerinstructies en de praktische adviezen voor thuis, heeft Maurits veel minder last van zijn eczeem. Hij is hierdoor een stuk rustiger geworden. Nu, na de behandelingen, kan ik altijd bellen voor vragen of problemen.” En Maurits zelf is nog het meest enthousiast. Hij vindt het gezellig op de Kinderzalfpoli en is blij dat er echt eens een keer naar hem is geluisterd.

Bron: Persbericht Catharina-ziekenhuis