vmce header 800

vmce header 480

Allergieën verkleinen kans op kanker

25-05-2010 | Mensen met een allergie hebben een kleinere kans om kanker te krijgen, dan mensen die niet allergisch zijn. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers.

Ze denken dat de allergische reacties het immuunsysteem stimuleren waardoor het beter in staat is het lichaam te beschermen tegen andere bedreigingen, zoals kanker.

De onderzoekers van de Amerikaanse Cornell Universiteit ontdekten dat astmapatiënten 30% minder kans hebben op eierstokkanker dan mensen zonder astma. Kinderen die met een allergie geboren worden, zouden 40% minder kans hebben om leukemie te krijgen vergeleken met andere kinderen.

‘Meer onderzoek is nodig, maar de cijfers lijken erop te wijzen dat allergieën een beschermende factor zijn’, zegt Dr. Zuver Mulla, epidemioloog aan de Texas Tech University, die het onderzoek naar eierstokkanker leidde.

Wetenschappers vermoedden al langer dat er een link is tussen allergieën en kanker, maar tot nu toe lieten studies steeds verschillende resultaten zien. Toch ontstaat er de laatste jaren een steeds duidelijker beeld waaruit zou blijken dat allergieën ook voordelen met zich meebrengen.

Zo ontdekten artsen van de Cornell Universiteit dat kinderen met luchtwegallergieën minder kans hadden op keel, huid, long en darmkanker. Andere studies wijzen ook op een kleiner risico op non-hodgkin lymfoom en maagkanker, en epidemiologen van Harvard hebben 'een sterk omgekeerd verband' aangetroffen tussen hersenkanker en astma, eczeem, hooikoorts of een andere allergie.

Bronnen: Gezondheid.blog.nl/Daily Mail