vmce header 800

vmce header 480

Meer eczeem bij kinderen hoogopgeleiden

14-05-2010 | Irriterende huidaandoeningen zoals eczeem komen vaker voor bij kinderen van hoogopgeleiden dan bij kinderen uit lager geschoolde gezinnen. Aldus Oostenrijkse onderzoekers van de Medical University of Vienna.

Voor dit onderzoek werden de gegevens van 24.000 Oostenrijkse kinderen bestudeerd. Volgens de onderzoekers heeft een op de vijf kinderen tussen 6 en 14 jaar last van atopisch eczeem. Maar kinderen van hoogopgeleide ouders hebben gemiddeld 30 procent meer kans op deze aandoening. Vooral de moeders opleiding speelt hierbij een rol.

De reden hiervoor is volgens de onderzoekers dat meer opleiding zorgt dat ouders zich meer bewust zijn van het bestaan van ziekten. Zij zullen dus ook eerder naar de dokter gaan. Er werd ook meer eczeem gemeld bij meisjes, omdat een huidziekte vanwege het schoonheidsideaal als storender wordt ervaren bij meisjes dan bij jongens.

Hygiënehypothese

Andere redenen kunnen zijn dat hoogopgeleiden eerder een te schoon huis hebben, wat volgens de hygiënehypothese leidt tot een minder goed ontwikkeld immuunsysteem en dus meer eczeem.

Maar ook geld kan een rol spelen. Mensen met meer scholing hebben wellicht meer geld te besteden aan centrale verwarming, uitgebreid badderen en allerlei dure geparfumeerde crèmes die de huid juist uitdrogen. Terwijl mensen met minder geld eerder het effectieve, vette Vaseline zullen gebruiken, denken de onderzoekers.

Het onderzoek verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Pediatric Allergy and Immunology.

Bron: Gezondheids.net