vmce header 800

vmce header 480

Hooikoortsseizoen al gestart

10-02-2010 | Ondanks het koude winterweer is het hooikoortsseizoen al weer begonnen. Dat zegt pollenonderzoeker Maurice Martens van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hooikoortspatiënten hebben last van boompollen van de witte els en de hazelaar die momenteel vooral in het zuidwesten van het land in de lucht voorkomen. Deze bomen zijn al in de relatief warme novembermaand uitgelopen. De inval van de dooi gedurende de afgelopen dagen heeft ‘het fysiologische proces’ van de bomen weer op gang gebracht, zegt Martens. “De vrieskou van de komende dagen kan niet meer voorkomen dat er pollen in de lucht blijven.”

In 2008 begon het hooikoortsseizoen al in januari. Toen was er sprake van een zachte winter. Het huidige hooikoortsseizoen begint dus niet buitensporig vroeg. Maar hooikoortspatiënten laten zich mogelijk op het verkeerde been zetten door het winterweer, zegt Martens. “Afgelopen november was dermate warm dat de katjes van de witte els en de hazelaar al bijna volgroeid waren. Die paar warmere dagen van de afgelopen tijd waren voldoende om het hooikoortsseizoen op gang te brengen”, aldus de Nijmeegse onderzoeker. Onder normale omstandigheden begint het seizoen pas in de tweede helft van februari.

Voor zover er al sprake is van een structurele vroegere start van het hooikoortsseizoen is dat vooralsnog alleen vastgesteld voor de pollen van de berk, zo meldde het Leids Medisch Universitair Centrum al in 2008. De voltooiing van de bloeicyclus van deze boom start gemiddeld genomen een maand eerder, dat wil zeggen al in april. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor pollen van de berk, hebben ook last van de pollen van de witte els en de hazelaar.

Bron: Spits