vmce header 800

vmce header 480

Traditionele Aziatische kruidenpreparaten niet altijd veilig

19-12-2009 | Nog steeds worden traditionele Aziatische kruidenpreparaten verkocht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In 2008 onderzocht de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) 78 producten waarvan 60 (77%) lood, kwik of arseen bevatten.

Bij vier van deze producten wordt de veiligheidsnorm overschreden als men de gebruiksaanwijzingen op de verpakking volgt. Het preparaat Tian Wan Ba Xin Wan overschreed zelfs 300 maal de veiligheidsnorm voor kwik. De VWA heeft deze producten uit de handel gehaald.

Op de VWA-website staat een lijst met de namen van onveilige kruidenpreparaten. Een risico is ook de aanschaf in het land van herkomst of via internet. De VWA raadt af deze producten te gebruiken.

Onderzoeksperiode 2004 tot en met 2007

De VWA onderzocht tussen 2004 en 2007 ook kruidenpreparaten die gebruikt worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), de traditionele Indiase geneeswijze Ayurveda en de Traditionele Tibetaanse Geneeswijze (TTG). In deze periode zijn 292 kruidenpreparaten onderzocht waarvan in 186 (64%) arseen, kwik of lood voorkwam. In 59 daarvan werden te hoge concentraties van deze stoffen gevonden.

Steeds meer gezondheidsklachten bekend

Wereldwijd zijn inmiddels tientallen gevallen van gezondheidsklachten bekend door traditionele Aziatische kruidenpreparaten met te veel lood, kwik of arseen. Ook in Nederland zijn loodvergiftigingen geweest door de consumptie van kruidenpreparaten. Deze leidden tot ziekenhuisopnames.

Nieuwe Europese normen

Sinds 1 juli 2009 gelden de nieuwe Europese normen voor lood en kwik in voedingssupplementen waardoor de VWA al kan optreden bij lage concentraties van deze zware metalen.

Bron: ZorgKrant.nl