vmce header 800

vmce header 480

Leer je kind omgaan met eczeem

27-11-2009 | Onlangs is het Kinderhaven ziekenhuis in Rotterdam onder leiding van professor Oranje gestart met een eczeemschooltje om kinderen en hun ouders te helpen bij het leren omgaan met eczeem.

Uit Nederlands onderzoek is bekend dat eczeem inmiddels bij 7 procent van de kinderen in de leeftijd tot en met twee jaar voorkomt, zo stelt dermatoloog professor Oranje in een korte documentaire op de website BeautyJournaal.nl. Toen de arts ruim dertig jaar geleden met zijn vak begon, lagen die percentages nog tussen de 2 en 5 procent.

De rol van milieuvervuiling

”Hoewel we steeds meer weten over de oorzaken, zoals erfelijkheid, allergie en milieuvervuiling, blijven er ook nog een aantal zaken onduidelijk. We vermoeden dat ook de sterkte van de huidbarrière een rol speelt en we zien dat kinderen die in milieuvervuilde gebieden een groter risico lopen op het krijgen van eczeem.”

De huidbarrière bij kleine kinderen is nog kwetsbaar en wordt in de eerste levensjaren pas goed opgebouwd. Professor Oranje adviseert kinderen met eczeem maar weinig en heel kort met water te wassen. ”Water is als gif voor deze jonge huiden. De huid wordt er nog veel droger van.”

Veel smeren helpt

Met de eczeemworkshops wil de professor en zijn team in het Kinderhaven ziekenhuis ouders en kinderen laten zien hoe ze het leed zoals ernstige jeuk kunnen verlichten door veel te smeren. Het gaat volgens een acht-stappen-plan. ”Hoe eerder kinderen dat zelf leren, hoe beter hanteerbaar het eczeem voor ze wordt.”

De professor adviseert kinderen met eczeem zeker zes keer per dag hun huid in te smeren met een basiscrème. Te weinig ouders weten dit, waardoor kinderen onnodig veel last van hun eczeem hebben.

Het smeren met crème maakt onderdeel uit van een medisch behandelplan, waaronder ook speciale ontstekingsremmende medicijnen vallen en kleding gemaakt van materialen die een jeukstillende werking hebben en doordat ze de huid afdekken ook krabben voorkomen.

Link: bekijk het filmpje met prof. Oranje

Bron: De Telegraaf