vmce header 800

vmce header 480

Griepvaccin en kippenei-allergie

21-11-2009 | Als een kind allergisch is voor kippenei-eiwit, moeten ouders vóór het kind een Mexicaanse griepprik krijgt, contact opnemen met de GGD, die de inentingen verzorgt. Maar soms weten ze nog niet of het kind allergisch is.

Door Joep Trommelen

1. Is de waarschuwing voor kippenei-eiwit allergie het zoveelste broodje-aap verhaal over de griepprik?

Nee, in de folder die ouders tegelijk met de oproep voor de griepprik voor hun kind krijgen, staat dat ze in het geval van zo’n allergie de GGD moeten benaderen. Die bepaalt of en hoe er gevaccineerd moet worden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) kunnen ouders die weten dat hun kind allergisch is, ook contact opnemen met de huisarts. „Alleen als sprake kan zijn van een levensbedreigende situatie, zal er per se geen vaccinatie plaatsvinden”, zegt een RIVM-woordvoerder. Van de meeste kinderen is bekend of ze het eiwit verdragen: het zit immers verwerkt in tal van voedselproducten. De etiketten vermelden dat. Als kinderen al andere vaccinaties hebben gehad, zegt dat nog niets. De eerste vaccins die kinderen ontvangen, zijn kippenei-eiwitvrij.

2. Is er een alternatief voor het middel?

Nee, beide in Nederland toegepaste vaccins worden gemaakt op basis van kippeneieren. Artsen en ouders moeten dus samen een goede afweging maken tussen het risico van een allergie en het nut van de bescherming tegen de Mexicaanse griep. De regels voor de inenting gelden overigens bij alle vaccinaties en gelden ook voor volwassenen. Ouders van kleine kinderen weten soms niet of hun kind allergisch is.

3. Hoe groot is het risico dat hun kind loopt?

„Ontzettend klein”, zegt Hanneke Oude Elberink, allergologe in het Academisch Ziekenhuis Groningen. „Je gaat een kind van een paar maanden geen ei geven om daar achter te komen.” Maar dat is volgens haar geen probleem. „Zelfs áls een kind allergisch is, is de kans op een heftige reactie na een inenting miniem. Dat komt door de hoeveelheid eiwit in het vaccin, die is erg klein. Bij twijfelgevallen, en ook als een kind allergisch is voor andere stoffen, geldt het protocol dat een kind eerst eentiende deel van het vaccin ingespoten krijgt. Als er daarna na een uur nog geen reactie is, is er niets aan de hand en kan de volledige vaccinatie plaatsvinden.”

4. Hoeveel kinderen zijn allergisch voor kippenei-eiwit?

Dat is volgens Oude Elberink niet bekend. „In ieder geval minder dan 1 procent van de bevolking is er allergisch voor. De kans dat er met de huidige regels bij de inenting iets misgaat, is gezien de kleine hoeveelheid eiwit hypothetisch, maar we kunnen niets uitsluiten. Ik raad ouders van kinderen bij wie geen allergie bekend is, aan gewoon te vaccineren.”

5. Hoe verloopt een aanval van kippenei-eiwit-allergie?

Jeuk in de mond, galbulten, misselijkheid, braken, diarree, benauwdheid, zwellingen en shock zijn mogelijk. Oude Elberink zijn andere voedselallergiën (met name voor pinda’s en noten) doorgaans ernstiger dan die voor kippenei-eiwit. „Het is echter goed dat we er op letten. Zo neem je ongerustheid weg.”

Link: Protocol voor artsen: vaccineren van kinderen met een kippenei-allergie (Engels/PDF)

Bron: Allesoverdegriep.nl