vmce header 800

vmce header 480

Badderen in bleekwater

01-10-2009 | ‘Ik ga in bad, met water en bleek. Wish me luck.’ Dit twitterde gisteren.

Direct kreeg ik diverse tweets terug. ‘WAT?! Bleek in bad?’, ‘Zou je dat wel doen?’ en ‘Oh oh Shirley, pas je wel op?’ waren de reacties die ik tegenkwam. Het is ook niet echt gebruikelijk om in bad te gaan met bleekwater. Waarom ik het dan toch doe? Het schijnt te helpen tegen eczeem.

Een paar maanden geleden zat ik voor de zoveelste keer bij de dermatoloog in de kamer. Zij vertelde me dat ze werkelijk niks meer voor me konden doen, maar dat ze wel een tip had. ‘Als je een bad hebt, moet je eens een heel bad vullen en een kopje bleekwater erbij gieten.’ Goede tip, maar niet als je geen bad hebt. Ik heb het dus ver in mijn hoofd weggestopt en niet meer aan gedacht.

Een paar weken geleden leerde ik een man kennen. Hij vertelde me dat hij eczeem had en twee keer per week in bad ging met een beetje bleekwater toegevoegd. Hé, dat kwam me bekend voor. Waar had ik dat ook alweer nog meer gehoord? Direct kwam het gesprek met de dermatoloog weer terug.

Na wat te hebben gesurft op internet, kwam ik al snel tot de conclusie dat het vaker helpt bij mensen. En dan vooral bij kinderen. Twee keer per week in bad, een kopje bleekwater toevoegen en na een paar weken zul je minder eczeem hebben. Vooral de jeuk zou stukken minder zijn. En daar heb ik alles voor over. Om die jeuk weg te krijgen, of in ieder geval verminderen. Gelukkig ben ik net verhuisd naar een huis met bad, dus het experiment kan beginnen!

Gisteren was het dus zover en liet ik het bad vollopen. Na wat tweets de wereld in te hebben gestuurd dat ik het echt ging doen en dat ze me geluk moesten wensen, voegde ik het bleekwater toe en mengde dit goed. Ik heb mezelf een half uur moed in moeten spreken, omdat ik doodsbang was en allemaal rampscenario’s door mijn hoofd liet gaan. Wat als het ging branden? Wat als ik morgen wakker word met open plekken? Wat als…? De ergste scenario’s spookte door mijn hoofd.

Die ene gedachte dat ik minder eczeem en minder jeuk zou krijgen had toch de overhand en langzaam stapte ik dat bad in. Huh, het prikt niet, het brandt niet en de geur valt ook wel mee? Tien minuten heb ik erin gezeten, want langer schijnt niet te mogen. Toen ik eruit stapte, had ik geen pijn of naar gevoel. Gelukkig. Het verschil merk ik nog niet, maar dat kan eigenlijk ook niet na één keer. Dit wordt dus mijn ritueel voor de komende weken: twee keer per week voor twee maanden heerlijk badderen in bleekwater. Zal het helpen? Geen idee. Horen jullie het van me? Zeker weten. Wish me luck.

Bron: Girls in the City