vmce header 800

vmce header 480

Toediening probiotica voorkomt eczeem bij kinderen

07-11-2009 | Geselecteerde probiotische bacteriën kunnen het ontstaan van eczeem, voornamelijk op jonge leeftijd voorkomen.

Het mogelijke werkingsmechanisme berust op veranderingen van de darmflora door toediening van probiotica. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de Panda studie die Titia Niers uitvoerde.

Allergische aandoeningen zoals eczeem, voedsel allergie, astma en hooikoorts komen veel en in toenemende mate voor op de kinderleeftijd en de ontwikkeling ervan is tot op heden niet te voorkomen. De hygiënehypothese suggereert dat de toename van allergische ziekten het gevolg zijn van een verminderde blootstelling aan micro-organismen waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de bacteriën van de darmflora op jonge leeftijd.

Niers voerde het onderzoek uit bij 156 moeders en hun kinderen, waarbij de moeders zes weken voorafgaand aan de bevalling probiotica of placebo kregen net als de kinderen gedurende het eerste levensjaar. Toediening van probiotica is een veelbelovende mogelijkheid, in ieder geval ter voorkoming van eczeem. Het is echter nog te vroeg om toediening van probiotica op grote schaal toe te gaan passen en voorzichtigheid blijft geboden.

Link: Promotie Titia Niers - UMC Utrecht