vmce header 800

vmce header 480

Link tussen eczeem en astma ontdekt

24-05-2009 | Onderzoekers menen te hebben ontdekt waarom veel kinderen met eczeem astma ontwikkelen.

In een studie van de Washington University School of Medicine blijkt in muizen de beschadigde eczeemhuid een stof aan te maken die astmasymptomen uitlokt. Deze stof, thymic stromal lymphopoietin (TSLP), wordt ook gevonden in de longen van astmapatiënten.

De onderzoekers hopen nu dat het vroeg behandelen van de huiduitslag en het blokkeren van de TSLP-productie de ontwikkeling van astma kan voorkomen. Wellicht is het zelfs mogelijk dat medicijnen die TSLP-productie tegengaan ook astma kan voorkomen bij hen die geen eczeem hebben.

Hoofdonderzoeker dr. Raphael Kopan is opgetogen over de ontdekking. “We hebben het probleem van de zogenoemde atopische mars teruggebracht tot één molecuul. Ons onderzoek toont aan dat de huid als een signaal-orgaan kan werken die allergische ontstekingen in de longen doet ontstaan. Nu is het zaak om te voorkomen dat TSLP wordt aangemaakt door beschadigde huid, zodat we de link tussen eczeem en astma kunnen voorkomen.”

Dr. Elaine Vickers van Asthma UK zegt dat dit het eerste onderzoek is dat een link legt tussen astma en TLSP. “Het onderzoek is verricht in muizen, dus is het belangrijk te onderzoeken of dezelfde link bij mensen bestaat. Op dit moment wordt er gekeken of het blokkeren van TSLP als mogelijke behandeling kan dienen voor eczeem, astma en andere allergische aandoeningen. Hoewel het lang kan kunnen duren, is het een spannende ontwikkeling die mogelijk symptomen kan verlichten, of zelfs astma kan voorkomen.“

Bron: BBC News