vmce header 800

vmce header 480

Vaker allergie voor geurstoffen

11-05-2009 | Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een groot onderzoek begonnen naar allergie voor geurstoffen.

De laatste tientallen jaren sluipen er steeds meer van deze geurstoffen ons huishouden in. Niet alleen in shampoo, deodorant en scheerschuim, maar ook in schoonmaakmiddelen, babyluiers en inlegkruisjes.

'Van de meeste stoffen zijn de eigenschappen wel bekend, maar er glippen toch steeds weer nieuwe stoffen door die soms ernstige klachten kunnen geven', zegt dermatoloog professor Pieter-Jan Coenraads van het UMCG.

Bekend is dat die geurstoffen soms allergie veroorzaken. Steeds vaker krijgen huisartsen patiënten met klachten. Meestal in de vorm van lichte uitslag maar soms ook zeer ernstig, met zwellingen, benauwdheid of erger.

Voor de zekerheid stellen overheden zoals de Europese Unie voorwaarden aan fabrikanten van producten, dat de geurstoffen er niet in te hoge concentraties in mogen zitten. 'Maar er is nog veel te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de risico's om er met zekerheid uitspraken over te doen', zegt Coenraads. 'We denken aan zo'n 1 tot 3 procent kans op allergie, en dat kwam ook uit een pilotstudie.'

In samenwerking met een Europees en een Amerikaans onderzoeksinstituut en het Nederlandse rijksinstituut RIVM begint daarom dit voorjaar een Europees onderzoek. Duizenden deelnemers worden onderzocht, in twee Duitse regio's, in Zweden, Italië, Portugal en Nederland.

Aan het miljoenen euro's kostende onderzoek is een voorbereiding van jaren vooraf gegaan, alleen al om te zorgen dat overal exact dezelfde vragenlijsten en medische testen worden gebruikt.

Het UMCG houdt het onderzoek onder tweeduizend deelnemers in de stad Groningen en Stadskanaal. De eerste groep in Stadskanaal heeft al een brief thuis ontvangen en honderd daarvan hebben aangegeven mee te doen . Ze moeten vragen beantwoorden en een deel van hen krijgt een allergietest. Daarbij krijgen ze een pleister op hun rug geplakt met kleine hoeveelheden van verschillende geurstoffen.

Bron: DagbladvanhetNoorden.nl