vmce header 800

vmce header 480

Drop kan werking ciclosporine doen afnemen

12-04-2009 | In een Taiwanese studie leidde het eten van drop tot een verlaging van de bloedspiegel van het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine (merknaam Neoral).

Hoewel het onderzoek alleen nog bij ratten is uitgevoerd, raadt de onderzoekster getransplanteerden die dit middel slikken aan, helemaal geen drop meer te eten. Zo meldt NierNieuws op basis van een artikel in Focus.

Scheikundige Pei-Dawn Lee Chao van de universiteit Taichung in Taiwan behandelde ratten met ciclosporine. Dit middel wordt veel gebruikt om na transplantatie de afweer te onderdrukken en zo afstoting te voorkomen. Het middel wordt ook gebruikt door mensen met constitutioneel eczeem.

Na toediening van het middel voerde de onderzoeker de beestjes drop, of de - in drop aanwezige - werkzame stof glycyrrhizine. In beide gevallen daalde de spiegel van ciclosporine in het bloed. Het onderzoek is nog niet bij mensen uitgevoerd, en het is dan ook niet te zeggen of eenzelfde effect bij mensen optreedt en zo ja, bij welke dosis.

Toch doen mensen die het medicijn slikken, en dan vooral getransplanteerden, er volgens de onderzoekster goed aan geen drop te eten.

Ook andere voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op de plasmaspiegel van ciclosporine. Grapefruit verhoogt bijvoorbeeld de bloedspiegel van ciclosporine en wordt daarom ook afgeraden.

Bronnen: NierNieuws/Focus