vmce header 800

vmce header 480

Onderzoek biedt nieuw inzicht in strijd tegen astma

02-04-2009 | Lange tijd werd gedacht dat huisstofmijt rechtstreeks inwerkt op de witte bloedcellen van het afweersysteem, waardoor klachten als astma, hooikoorts en eczeem ontstaan.

Nu tonen UGent-onderzoekers (vakgroep Inwendige Ziekten, o.l.v dr. Hamida Hammad en prof. Bart Lambrecht) aan dat huisstofmijt ook wordt herkend door de epiteelcellen die zich aan de binnenkant van de long bevinden en die in direct contact staan met de ingeademde lucht.

Dat mechanisme was in de longen nog nooit eerder vastgesteld. De cellen aan de binnenkant van de long activeren de witte bloedcellen, die op hun beurt het immuunsysteem activeren, hetgeen uiteindelijk leidt tot astmaklachten. Medicijnen die dit primitief herkenningssysteem omzeilen kunnen in de toekomst ingezet worden in de strijd tegen astma.

De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

Uit het onderzoek blijkt dat het uitschakelen van een specifiek herkenningssysteem op deze cellen aan de binnenkant van de long er voor zorgt dat er geen ontstekingsreactie meer ontstaat door het allergeen en er dus ook geen astmaklachten meer optreden.

Bron: Medicalfacts.nl