vmce header 800

vmce header 480

Groeiende vraag naar allergievrije vakanties

10-02-2009 | Met het toenemen van het aantal kinderen met een allergische aandoening groeit ook de vraag naar allergievriendelijke hotels en vakantiehuizen.

Mensen met astma, COPD of andere luchtweg- aandoeningen moeten veel moeite doen om een geschikt vakantieverblijf te vinden. Wie overgevoelig is voor bijvoorbeeld huisstofmijten kan niet zomaar een huisje of hotelkamer boeken.

Het aanbod aan allergievrije accommodaties is niet groot, maar groeit wel. Leden van het Astmafonds kunnen een lijst met vakantiehuizen raadplegen.

RP Holidays werkt aan uitbreiding van het aantal parken met allergievriendelijke huizen. Ook Landal Greenparcs signaleert de behoefte in de markt en past haar aanbod aan. Sinds 2007 bundelt Serena Zuiver Vakanties informatie over allergievrije verblijven.

Deze website is opgericht door Wendy van Dalen, moeder van twee kinderen met allergische aandoeningen. Ze moest altijd veel moeite doen om verzekerd te zijn van een vakantie zonder veel gedoe met allergieën. Uit ergernis over het gebrek aan informatie over geschikte verblijven richtte ze de website op.

Op de site staat inmiddels een overzicht van tientallen allergievrije vakantieverblijven in Nederland en het buitenland en een serie tips over reizen met allergie en luchtwegziekte. De bezoeker van de site vindt er ook informatie over nabije ziekenhuizen, artsen en winkels met artikelen zonder allergenen.

Serena inspecteert de accommodaties aan de hand van criteria die zijn opgesteld met belangenverenigingen. Het initiatief van Van Dalen wordt onder andere ondersteund door de Vereniging van Allergie Patiënten, de Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem en de Stichting Voedselallergie.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland last hebben van een allergie. De Vereniging Allergie Patiënten denkt dat 1 op de 3 Nederlanders lijdt aan een allergie. Wendy van Dalen zegt dat de toerismebranche in elk geval niet meer om de groeiende vraag naar allergievrije vakanties heen kan.

Het Astma Fonds verwacht een forse groei van het aantal mensen met een allergie. Dat is vooral een gevolg van de luchtvervuiling. ‘Over 10 jaar zijn mensen zonder allergie een uitzondering’, zo stelt het fonds.

Van Dalen merkt dat in toenemende mate huisverhuurders en hoteliers met vragen zitten over de allergievrije inrichting van verblijven. Ze kloppen voor informatie aan bij Serena of bij de belangenverenigingen.

Huisjesaanbieder Roompot Parken heeft onder de naam RPCare inmiddels vier parken met vakantiehuizen die zijn ingericht voor gasten met Astma, COPD of andere luchtwegaandoeningen. Ze zijn rookvrij en er mogen geen huisdieren komen. De huisjes zijn voorzien van aangepaste raambekleding en meubels, gladde vloeren, synthetische dekbedden en kussens.

De Vereniging van Allergie Patiënten (VAP) hoopt dat nieuw te bouwen hotels en vakantiehuizen meteen allergievrij worden ingericht. Dat kan gebeuren volgens de regels die de Europese Stichting voor Allergie Onderzoek (Ecarf) heeft opgesteld.

Er is trouwens al een toeristenoord dat zich helemaal heeft toegelegd op de allergische vakantieganger. Dat is het stadje Baabe op het Duitse eiland Rügen aan de Oostzee. De horeca, huisverhuurders, bakkers en supermarkten hebben hun aanbod aangepast aan mensen met een luchtwegallergie of voedselallergie.

Dankzij het zeeklimaat komen er weinig pollen voor in de lucht. De Europese Stichting voor Allergie Onderzoek (Ecarf) heeft Baabe bekroond met haar kwaliteitscertificaat.

Op de aanstaande Allergiebeurs, op 27 en 28 maart in Ahoy Rotterdam, wordt veel aandacht geschonken aan allergieën bij kinderen en allergievrije vakanties.

Bron: Dokterdokter.nl