vmce header 800

vmce header 480

Stress verergert huidziekte psoriasis

08-01-2009 | Stress heeft een verergerende invloed op psoriasis. Dat zegt psychologe Lisette Verhoeven in haar proefschrift voor het Universitair Medisch Centrum St. Radboud.

Psoriasis is een ziekte die zich kenmerkt door grote rode plekken op de huid, met daarop een zilverachtige gloed door loslatende huidschilfers. De ziekte kan gepaard gaan met veel jeuk en wordt mede veroorzaakt door een verstoord werkend immuunsysteem.

Verhoeven, die op 14 januari promoveert, onderzocht een half jaar lang honderd patiënten met de aandoening. Zij vulden vragenlijsten in over de ernst van hun aandoening, jeuk en krabgedrag.

Ook werd gevraagd naar gebeurtenissen die stress veroorzaakten én naar de manier waarop de aandoening hun gedachten beïnvloedde.

Stressvolle gebeurtenissen en piekeren over de aandoening zelf blijken een versterkende werking op het ziektebeeld te hebben.

Bij sommige patiënten blijkt aangeleerd krabgedrag funest. Ze krabben niet alleen bij jeuk, maar ook bij stress. Daarbij tasten ze de huid aan, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat van stress, krabben en jeuk, wat weer meer stress oplevert.

De promovenda stelt dat een psychologische behandeling voor patiënten met ernstige psoriasis een nuttig hulpmiddel kan zijn, hoewel ze benadrukt dat de relatie tussen stress en verergerende klachten niet bij iedere testpersoon aanwezig is. Dit soort therapie wordt op dit moment maar op enkele plekken aangeboden, zoals in het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Psoriasis is niet de enige aandoening waarbij stress invloed heeft op de ernst van de klachten, ook bij aandoeningen als reuma en aangeboren eczeem is deze relatie aangetoond.

Verhoeven zegt dat het stresshormoon cortisol een invloed heeft op het immuunsysteem en daarmee mogelijk ook op de ernst van deze aandoeningen. Verder onderzoek moet dit aantonen.

Verhoeven onderzocht ook, hoe vaak het gebeurt dat patiënten zich bij de huisarts melden met als klacht een huidaandoening. Het bleek dat 12,4 procent van alle bij de huisarts gerapporteerde klachten een huidaandoening betrof, bijvoorbeeld jeuk of eczeem.

Van deze patiënten komt de meerderheid alleen bij de huisarts en niet bij een dermatoloog. Verhoeven toont aan dat minimaal 15 procent van degenen die voor hun huidaandoening de huisarts raadplegen, een risicoprofiel heeft voor het ervaren van vrij ernstige psychische problemen. Dit betekent dat ook bij patiënten in de huisartsenpraktijk de impact van huidaandoeningen groot kan zijn.

Bron: Volkskrant.nl en Zorgkrant.nl