vmce header 800

vmce header 480

Kinderopvang mag allergisch kind weigeren

10-12-2008 | Kinderen met een ernstige allergie kunnen door kinderdagverblijven worden geweigerd. In een aantal gevallen is dat al gebeurd.

De vrees is dat het veel vaker zal voorkomen nu de Geschillencommissie Kinderopvang heeft goedgekeurd dat een eenjarige jongen met een zware koemelkallergie mag worden geweigerd.

De commissie stelt dat van de leidsters van de opvang niet kan worden verwacht dat zij zich volledig op zo‘n kind concentreren om te voorkomen dat het met koemelkproducten in aanraking komt. De Tweede Kamer en het Informatiecentrum Nederlands Anafylaxis Netwerk (NAN) zijn bang dat opvangorganisaties op grond van deze uitspraak vaker allergische kinderen gaan weigeren. PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt noemt het ‘te gek voor woorden’ dat deze kinderen er niet terecht kunnen.

Ze vreest dat sommige ouders bij het inschrijven van hun kind een allergie verzwijgen. ‘Dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren.’

Het is voor het eerst dat de Geschillencommissie zich over zo‘n zaak heeft gebogen. Een uitspraak van de commissie is bindend. Beroep bij de rechter is mogelijk, maar die kan alleen vaststellen of de procedure goed is afgehandeld. Inhoudelijk kan hij niets aan de uitspraak veranderen.

Volgens het NAN zijn allergische kinderen ‘een beheersbaar probleem’, maar weten veel leidsters, maar ook leraren op basisscholen, niet goed hoe ze ermee moeten omgaan. ‘Het kost weinig moeite om met deze kinderen rekening te houden. Ze hoeven echt niet de hele dag aan het handje te worden gehouden’, aldus NAN-oprichter Frans Timmermans.

Ouders van geweigerde kinderen moeten vrij nemen van hun werk of privéopvang regelen voor hun kind.

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen vindt dat de commissie zich ‘bemoeit met zaken waar ze geen verstand van heeft’. Voorzitter Gjalt Jellesma: ‘Kinderen met allergieën draaien overal mee. Ik zou niet weten waarom dat in de kinderopvang niet kan.’

Volgens brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang zullen opvangcentra niet te pas en te onpas allergische kinderen afwijzen. ‘Ze gaan niet over één nacht ijs maar wegen die beslissing zorgvuldig af’, aldus een woordvoerder.

De Tweede Kamer wil dat peuterleidsters in opleiding verplicht les krijgen over allergieën en maatregelen die een kinderopvang kan nemen om ernstig allergische kinderen goed te begeleiden.

Bron: De Stentor