vmce header 800

vmce header 480

Afweersysteem raakt verward bij kinderen met astma en eczeem

02-12-2008 | Chronische ziekten komen onder kinderen vaak voor. Een op de vijf heeft er last van. Astma en eczeem staan bovenaan, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

Patiëntenverenigingen zijn niet verrast: de cijfers zijn al jaren hoog, maar wel min of meer stabiel. Zo hebben 115.000 kinderen tot en met veertien jaar astma, dat is 4,5%, zegt een woordvoerster van het Astmafonds.

Eczeem heeft één op de tien kinderen, van wie 90% voor het eerste levensjaar. Na vier jaar is dat nog maar 50% en rond het twaalfde jaar een kwart, vertelt voorzitter Bernd Arents van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE).

Beide aandoeningen hebben met elkaar te maken: een kwart van de kinderen met eczeem heeft ook astma. De meeste kinderen krijgen eerst eczeem en pas daarna astma. De aandoeningen hebben dezelfde erfelijk oorsprong, legt Arents uit. Er is, legt hij uit ‘de aanleg om allergisch te worden’. “Maar dat hoeft niet perse tot uiting te komen. Waar het precies aan ligt is niet duidelijk.”

Het afweersysteem raakt bij astma en eczeem verstoord. Witte bloedcellen veroorzaken ontstekingen in de huid (eczeem) of in de luchtwegen (astma) terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Arents: “Wellicht omdat het immuunsysteem door de toegenomen hygiëne te weinig te doen heeft en dan maar zelf aan de slag gaat.”

Mogelijke oorzaken worden dan ook gezocht in de westerse leefstijl, waarbij woningen niet goed worden geventileerd, kinderen te schoon zijn en te vaak in bad gaan waardoor de huid uitdroogt, zegt de woordvoerster van het Astmafonds. Ook hebben kinderen in de winter meer last van eczeem. Door de centrale verwarming droogt de houd sneller uit. Deze kinderen kunnen beter niet vaker dan een keer per week – zonder zeep – in bad.

Hoe noordelijker het land, des te vaker het voorkomt, weet Arents. “In Engeland heeft een op de vijf kinderen astma. In Finland en Zweden nog vaker. Maar rond de evenaar komt het bijna niet voor.”

Bron: GPD