vmce header 800

vmce header 480

Wetgeving op gebied huidallergie schiet tekort

10-10-2008 | De wetgeving die consumenten moet beschermen tegen huidallergie schiet tekort. Huidallergie is daardoor voor veel Nederlanders nog steeds een fors probleem.

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) uitgevoerde rapport Allergens in consumer products.

Huidallergie ontstaat vooral na contact met stoffen in cosmetica, schoonmaakmiddelen, sieraden, speelgoed en textiel. De echte allergie ontwikkelt zich als iemand een aantal keren in aanraking is geweest met de allergene stof.

Na deze ‘sensibilisering’ kan contact met een zeer lage concentratie al een allergische reactie veroorzaken. Meestal bestaat de huidreactie uit branderig voelende rode vlekjes of blaasjes die na een paar dagen verdwijnen. Op den duur ontstaan er eczeemplekken.

In Nederland heeft 3,7 procent van de mannen en 5,4 procent van de vrouwen last van huidallergie. Huidallergieën komen daarmee ongeveer net zo vaak voor als andere allergische ziekten, zoals astma en voedselallergie.

Henk van Loveren, toxicoloog van het RIVM en één van de auteurs van het rapport, noemt als probleem voor wetgeving dat van de meeste allergene stoffen de drempelwaarden nog niet bekend zijn.

‘Vroeger was er een proefdiertest waaruit een zwart-wit-oordeel kwam: een stof was allergeen of niet. Sinds een jaar of tien weten we dat er drempelwaarden bestaan waaronder mensen niet gesensibiliseerd raken. Er zijn nu net dierproeven ontwikkeld en gevalideerd waarmee we die drempelwaarden kunnen bepalen. Dat moet nog gebeuren. Daarna kun je pas de regelgeving moderniseren’, zo stelt Van Loveren.

Bron: Nrc.nl