vmce header 800

vmce header 480

Paracetamol speelt rol in ontwikkeling van astma bij baby's

22-09-2008 | Als kinderen in hun eerste levensjaar paracetamol toegediend krijgen, hebben ze 46 procent meer kans op de ontwikkeling van astma als ze 6 of 7 jaar oud zijn. Zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Lancet.

De onderzoekers zien een verband tussen het toedienen van paracetamol en de ontwikkeling van astma, eczeem en andere allergiën. Ze concluderen dat hoe hoger de doses en frequentie, des te groter het risico op het ontwikkelen van astma. Ook eczeem en hooikoorts komen in dat geval vaker voor.

De verklaring van de onderzoekers is dat het gebruik van paracetamol op jonge leeftijd veranderingen in het lichaam teweegbrengt die kinderen meer vatbaar maken voor deze aandoeningen.

Volgens de auteur van het onderzoek, de Nieuw-Zeelandse professor Richard Beasley, ‘blijft paracetamol het meest gebruikte geneesmiddel om pijn of koorts bij kinderen te bestrijden. Maar het mag niet als een kwestie van routine worden gebruikt en zou in plaats daarvan beperkt moeten blijven tot gevallen waarbij een kind een koorts van meer dan 38 graden heeft.’

Bron: Medicalfacts.nl en Standaard.be