vmce header 800

vmce header 480

Eczeem knapt op van de zon

25-08-2008 | Na een weekje strand kun je het al merken. De vicieuze cirkel van jeuk, krabben, wondjes, genezen en opnieuw jeuk, is doorbroken. Veel mensen met eczeem hebben aan het strand niet alleen vakantie van school of werk, maar ook van hun huidkwaal.

Het effect is niet bij iedereen even sterk, maar genoeg om in 1978 de Britse dermatoloog Morison op het idee te brengen om zijn eczeemklanten lichttherapie te geven. Sindsdien is de therapie met UV-licht ontwikkeld tot een bewezen aanvulling op de standaardbehandeling met hormoonzalven.

Duidelijk is dat ultraviolet licht iets doet met de afweer. Huidziekten die opknappen van lichttherapie, zoals psoriasis (schilfers) en vitiligo (witte plekken), worden vaak ook behandeld met afweeronderdrukkende zalven.

Dat zijn vaak hormoonzalven met corticosteroïden, die bij langdurig en intensief gebruik bijwerkingen hebben. Vandaar dat lichttherapie wordt ingezet als een 'hormoonsparende' aanvullende behandeling.

Het prettige is dat UV-stralen niet de hele afweer stilleggen. Vandaar dat onderzoek naar de precieze werking van UV-stralen zo interessant is: bij veel ernstige ziekten is het nodig om het afweersysteem te onderdrukken. Er wordt dan ook bij die auto-immuunziekten geëxperimenteerd met een vorm van lichttherapie. Maar blootstelling van de huid alleen werkt dan niet.

Sinds de jaren '80 wordt geëxperimenteerd met fotoferese. Daarbij worden de witte bloedcellen extra gevoelig gemaakt voor UV-stralen, buiten het lichaam om geleid en daar aan die stralen blootgesteld. De UV-stralen blijken dan af te rekenen met zieke afweercellen van het T-type. De weerstand tegen infectieziekten blijft op peil. Dat blijkt vooral te werken na een harttransplantatie of bij bepaalde bloedkankers.

Bij lichte eczeem zijn al die ingewikkelde en dure technieken niet nodig. Lekker in de zon - met zonnebrandcrème - is dan al voldoende.

Bron: Ad.nl