vmce header 800

vmce header 480

Minder astma na zwangerschap op boerderij

01-09-2008 | Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel tijd doorbrengen op de boerderij krijgen kinderen die een veel kleinere kans hebben op astma, eczeem en hooikoorts.

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuw-Zeelandse wetenschappers, zo meldt de Britse zender BBC.

De gezondheid van 1.300 kinderen die opgroeiden op de boerderij en wier moeders tijdens hun zwangerschap ook verbleven op de boerderij, werd vergeleken met die van kinderen die elders opgroeiden.

Zwangere vrouwen die worden blootgesteld aan allerlei bacteriën die boerderijdieren bij zich dragen, blijken veel gezondere kinderen te krijgen. Hun kinderen hebben een 50 procent kleinere kans op astma, eczeem en hooikoorts.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat het kind tijdens de zwangerschap zijn immuunsysteem begint te ontwikkelen. Als het ongeboren kind via zijn moeder wordt blootgesteld aan bacteriën, probeert het ontwikkelende immuunsysteem zich daaraan aan te passen.

Toch wijzen de onderzoekers er op dat het nog steeds onduidelijk is hoe bijvoorbeeld astma precies ontstaat.

De onderzoeksresultaten zijn dan ook zeker niet bedoeld als advies voor zwangere vrouwen om contact met dieren te zoeken: dat verhoogt namelijk ook de kans op infecties, met ziekte en mogelijks zelfs een miskraam tot gevolg.

Bronnen: Elsevier.nl en Gezondheidsnet.nl