vmce header 800

vmce header 480

Astma en allergie mogelijk veroorzaakt door pindakaas

15-07-2008 | Moeders die gedurende hun zwangerschap dagelijks pindakaas eten krijgen vaker kinderen met astma en allergie dan moeders die dat niet doen.

Dat is de verrassende uitkomst van een groot onderzoek naar de oorzaken van astma en allergie bij kinderen uitgevoerd door de universiteit Utrecht.

De onderzoekers vermoeden dat ongeboren kinderen gevoelig kunnen worden voor allergie-opwekkende stoffen in pinda’s. ‘Toch is het te vroeg om aanstaande moeders te adviseren de pindakaas te laten staan’, zegt onderzoeker dr. Saskia Willers.

‘Het is belangrijk dat zwangere vrouwen gezond en gevarieerd eten en het is mogelijk dat pindakaas en andere pinda- en notenproducten niet in een gezond dieet passen. Maar zolang we niet precies weten hoe deze stoffen de klachten bij kinderen veroorzaken houden we het erop dat het geen kwaad kan om dit soort producten met mate te eten.’

De onderzoekers bestudeerden de gezondheid van bijna vierduizend kinderen over een periode van acht jaar en vroegen daarbij ook naar de voedingsgewoonten van hun ouders.

Ze schrikken ervoor terug om zwangere vrouwen te adviseren voortaan bepaalde producten niet meer te eten, omdat het vermijden van stoffen waar je allergisch voor kunt worden een te eenzijdig, en dus ongezond, dieet kan opleveren.

In Engeland bestaat een dergelijk advies wel, maar het is onduidelijk of het aantal gevallen van notenallergie hierdoor is teruggelopen.

Dr.Willers: ‘Het advies zou voor pindakaas en noten kunnen veranderen, want de allergie opwekkende stoffen in deze producten zijn heel sterk, en het is een allergie waar je niet snel overheen groeit, maar dan moet er eerst meer bekend zijn over de relatie tussen de consumptie van noten door moeders en het echt voorkomen van klinische symptomen van allergie bij hun kinderen.’

Bron: Kassa.Vara.nl