vmce header 800

vmce header 480

Hond vermindert risico op allergie

29-04-2008 | Een hond in huis zorgt ervoor dat kinderen minder allergieën ontwikkelen. Dat blijkt uit Duits onderzoek, zo meldt persbureau Reuters.

De Duitse onderzoekers volgden zes jaar lang 9000 kinderen van hun geboorte tot hun zesde jaar. Kinderen die opgroeien met een huisdier, en in het bijzonder een hond, bleken een minder gevoelig immuunsysteem te hebben voor allergieën als astma, eczeem en hooikoorts.
 
De onderzoekers geloven dat jongeren door vroege blootstelling aan bacteriën op de vacht van het dier, een sterker immuunsysteem ontwikkelen. Zij menen dat het leven tegenwoordig te schoon is geworden. Hierdoor wordt het immuunsysteem van baby's niet genoeg blootgesteld aan microben om zich normaal te kunnen ontwikkelen.
 
Een hond zorgt voor genoeg viezigheid van de juiste soort, zeggen de Duitse onderzoekers. Het is daarbij belangrijk dat de baby vroeg genoeg in contact komt met de hond om invloed te hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van het onderzoek duidelijk zien dat de aanwezigheid van een hond in huis zorgt voor minder gevoeligheid voor allergieën. Hetzelfde beschermende effect werd niet gezien bij kinderen die wel contact hadden met honden, maar geen hond als huisdier hadden.

In eerdere studies werd al gesuggereerd dat de blootstelling aan huisdieren een beschermende werking zou hebben tegen allergieën, maar veel van die studies zijn gebaseerd op retrospectieve ondervraging van de betrokkenen over hun blootstelling aan de dieren.

De uitslagen van het onderzoek worden gepubliceerd in het European Respiratory Journal, zo meldt Reuters.

Bron: NU.nl en Gezondheidsnet.nl