vmce header 800

vmce header 480

Pinda-allergie en eczeem in 'Je Zal Het Maar Hebben'

19-04-2008 | In de aflevering van zondag 20 april komt Bas (16) met een dodelijke pinda-allergie aan bod en Nicole (30) die ernstig eczeem heeft.

Bas (16) heeft vanaf zijn geboorte een dodelijke pinda-allergie. Alles wat hij binnenkrijgt waar ook maar een spoortje van pinda in zit, kan voor hem een dodelijk afloop hebben. Even snel boodschappen doen of een handje nootjes op een verjaardag zit er niet. Hoewel anderen nog wel eens overbezorgd kunnen reageren, heeft Bas er zelf weinig problemen mee. In een restaurant vraagt hij gewoon of ze pinda-vrij kunnen koken en op een verjaardag vermaakt hij zich prima met alleen een biertje.

Op 18-jarige leeftijd kreeg Nicole (30) opeens heel veel last van eczeem. Het breidde zich over haar hele lichaam uit en veroorzaakte constante pijn en jeuk. Nu is het zo erg dat ze door de eczeem haar hobby buikdansen niet meer kan uitoefenen. Bij de pakken neerzitten doet Nicole niet; ze is ervan overtuigd dat ze binnenkort weer zonder eczeem over de dansvloer zweeft.

In "Je Zal Het Maar Hebben' praten jongeren open en eerlijk over hun aandoening of ziekte. Aan sommige ziektes ga je dood, met andere moet je maar zien te leven. Hoe je dat doet, laat Ruben zien. Hij gaat op stap met jongeren die op eigen wijze omgaan met hun kwaal. Zware kost? Zeker niet! Ruben houdt het ook deze keer weer licht verteerbaar.

Zondag 20 april, 21:50 uur, Nederland 3 

Link: BNN's 'Je Zal Het Maar Hebben'.

Je kunt hier een aflevering terugkijken.