vmce header 800

vmce header 480

Astma hulpmiddelen hebben weinig zin

16-04-2008 | Speciale hulpmiddelen tegen huisstofmijt zoals matrashoezen blijken niet zo goed te helpen tegen stofmijt als eerder werd gedacht. Eenvoudige aanpassingen blijken vaak beter te werken. 

Huisstofmijt kan bij de meeste astmapatiënten wel tot een aanval prikkelen. Daarom is het verstandig om contact met huisstofmijt zoveel mogelijk te verminderen. Matrashoezen, speciale stofzuigers en schoonmaakmiddelen worden hier vaak voor ingezet, maar blijken nu niet zo effectief.

Een internationale onderzoeksgroep, the Cochrane Collaboration, heeft naar meer dan vijftig voorgaande studies gekeken. In de meeste studies werden er door de hulpmiddelen vrijwel geen resultaten behaald. Zelfs al werd de hoeveelheid huisstofmijt verminderd, was het vaak niet genoeg om astma-aanvallen te voorkomen.

Beter werkt het heet wassen van het beddengoed. Ook helpt het om kussens en dekbedden regelmatig te luchten. Daarbij is het ook verstandig als kinderen geen knuffels in bed houden, of hooguit één. En is een gladde vloer makkelijker stofvrij te houden dan een vloer met tapijt.

Bron: Gezondheidsnet

Naschrift VMCE:

Het College voor Zorgverzekeringen heeft onlangs in haar zogenoemde Pakketadvies de minister van VWS geadviseerd om allergeenvrije en stofdichte hoezen niet meer te vergoeden. Het rapport leest u hier (PDF pagina 52 en verder).