vmce header 800

vmce header 480

Teledermatologie via huisarts niet kostenbesparend

08-04-2008 | Het gebruik van teledermatologie vanuit de huisartspraktijk levert geen kostenbesparingen op ten opzichte van een regulier consult bij de dermatoloog.

Dat concludeert onderzoeker Nina Eminovic in haar proefschrift, waarop ze vrijdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Eminovic concludeert ook dat een vijfde van alle verwijzingen naar de dermatoloog voorkomen kan worden wanneer teledermatologie voor alle dermatologische verwijzingen in de huisartsenpraktijk wordt toegepast.

Deze besparing van het aantal consulten wordt teniet gedaan door de hogere kosten van een teledermatologieconsult. Dit kost namelijk 387 euro, terwijl de gemiddelde kosten voor een conventioneel consult 354 euro bedragen. Daarbij houdt Eminovic rekening met de totale kosten van de huisarts, dermatoloog, patiënt, werkgever en investeringskosten.

Volgens de promovenda zouden wel besparingen mogelijk zijn als het aantal voorkomen verwijzingen hoger is en dat zou kunnen worden gerealiseerd door teledermatologie toe te passen op specifiekere dermatologische aandoeningen. Bepaalde gevallen van eczeem zouden bijvoorbeeld wel voor een teledermatologisch consult in aanmerking kunnen komen en moedervlekken niet. Daarnaast zijn besparingen mogelijk als de afstand naar de dermatoloog groter is dan 75 kilometer.

Bron: Mednet.nl