vmce header 800

vmce header 480

Bloeiende berk luidt hooikoortsseizoen in

01-04-2008 | De berk staat op het punt in bloei te komen en daarmee begint voor veel mensen de periode van loopneuzen, niesbuien en rode ogen: het hooikoortsseizoen.

Het berkenpollenseizoen duurt ongeveer een maand. De mannelijke katjes van de bomen met een witte stam hebben zich de laatste dagen verder uitgerekt en met een maximumtemperatuur van rond de dertien graden zullen ze hun stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, los gaan laten.

Kijkend naar de pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is te zien dat er in 2004 veel pollen waren, in 2005 weinig, in 2006 zeer veel en in 2007 weer beduidend minder. Volgens de trend zou dit jaar dus een slecht jaar voor hooikoortspatiënten worden.

‘In Duitsland is het berkenpollenseizoen begonnen en de verwachting is dat Nederland zal volgen, te beginnen in Zuid-Limburg omdat het daar warmer is’, zo vertelt bioloog Maurice Martens van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Martens heeft samen met bioloog Herman van Wissen de website Pollennieuws.nl opgezet, met daarop hooikoortsverwachtingen.

In Nederland hebben anderhalf miljoen mensen in meer of mindere mate last van hooikoorts. Mensen met zware klachten vluchten vaak in deze periode naar hooggelegen gebieden in de bergen. Door allergologen wordt, naast pillen en sprays, aangeraden om vooral 's ochtends naar buiten te gaan als er minder pollen in de lucht zijn en na een regenbui.

Bron: Telegraaf.nl