vmce header 800

vmce header 480

Huisartsen weten weinig over donkere huid

25-02-2008 | Nederlandse specialisten en huisartsen kampen nog steeds met een gebrekkige kennis als het gaat om huidproblemen bij mensen met een donkere, gepigmenteerde huid.

Ook is er te weinig kennis over de juiste behandeling. Dit zegt de Belgische dermatoloog Dr. Freddy Hamerlinck. Een jaar geleden luidde dermatoloog Hamerlinck deze noodklok al. Deze week herhaalde hij zijn waarschuwing weer tijdens een lezing in Amsterdam.

Omdat de zwarte huid anders van structuur is dan de witte huid, moeten ook huidaandoeningen als exceem, ringworm of 'lota' (witte vlekken) anders behandeld worden. Volgens dokter Hamerlinck zijn de vanouds gebruikte middelen zoals vaseline en cacaoboter daar niet geschikt voor. Omdat ze geen vocht opnemen droogt de huid nog meer uit, waardoor de kwaal alleen maar erger wordt. Voor veel toehoorders van dr. Hamerlinck was dat schrikken.

Leerboek

Hamerlinck is een van de weinige specialisten in Nederland op dit gebied. In zijn praktijk in Amsterdam heeft hij zo'n 40.000 patienten uit heel Nederland. Binnenkort brengt hij samen met een aantal andere collega's een nieuwe, geactualiseerde versie uit van zijn boek 'Efflorescenties van de gepigmenteerde huid'. "Een uitgebreid leerboek met internationale co-auteurs", zegt Hamerlinck.

Met het boek wil hij de kennis over de problemen met de donkere huid bundelen. "Op dit moment zijn er eigenlijk geen goede leerboeken over het onderwerp etnische dermatologie. Dit wordt het eerste", zegt Hamerlinck. Hij verwacht dat zijn boek in het Engels wordt vertaald. Op deze manier hoopt hij een zo'n groot mogelijke bevolkingsgroep te bereiken.

Hoewel er overal ter wereld onderzoek wordt gedaan naar problemen met de donkere huid, is de Bijlmer een unieke plek om deze huidproblemen te onderzoeken en te bestuderen. "Je hebt hier 170 nationaliteiten bij elkaar. Dat kom je bijna nergens ter wereld tegen", vertelt Hamerlinck.

Kinderen

Met name in de kinderdermatologie worden volgens Hamerlinck grote fouten gemaakt. In de kinderdermatologie zou veel meer aandacht moeten zijn voor de donkere huid. "Het zijn toch juist deze patiëntjes die het meest te lijden hebben en niet mondig genoeg zijn."

Bron: Wereldomroep (klik op link voor het audio-interview)
Auteur:  Désirée Martis

Link naar de website van de praktijk van dr. Hamerlinck