vmce header 800

vmce header 480

Steeds meer werknemers hebben handeczeem

08-02-2008 | Handeczeem rukt op als beroepsziekte. De aandoening staat in de top-3 van beroepsgerelateerde kwalen.

Veel kappers, automonteurs en verpleegkundigen hebben last van deze vorm van eczeem. Het VU Medisch Centrum Amsterdam gaat nu uitgebreid onderzoek doen naar de bestrijding van handeczeem.

Bij monteurs wordt het eczeem veroorzaakt door olie, smeer, en middelen om hun handen mee te reinigen. Schoonmaak- en ontsmettingmiddelen zorgen bij verpleegsters voor handeczeem en chemische middelen en kleurstoffen bezorgen de aandoening bij kappers. Sommige patiënten kunnen gehandicapt raken.

Samen met het Nijmeegse UMC Radboud en het Groningse UMC gaat het VU Medisch Centrum in de komende drie jaar onderzoek doen naar behandelmethoden. De methoden worden vergeleken op prijs en effectiviteit. Daarbij wordt een aantal patiënten gevolgd.

Uit het onderzoek moet blijken welke behandeling als beste uit de bus komt. De uitkomsten van de proeven kunnen voor zorgverzekeraars de doorslag geven om de ziektekosten voor handeczeem te vergoeden. Momenteel doen ze dat niet: ze beschouwen handeczeem als een huis-, tuin- en keukenkwaaltje.

Bron: Monsterboard.nl