vmce header 800

vmce header 480

Talk en babylotions bevatten potentieel schadelijke stoffen

04-02-2008 | Lotions, talk en shampoos voor baby’s kunnen chemische stoffen die potentieel giftig zijn, zoals ftalaten, in het lichaam van het kind achterlaten, zo blijkt uit een studie die vandaag verschijnt.

De studie van de universiteit van Washington en van het onderzoeksinstituut van het kinderziekenhuis van Seattle toont aan dat baby’s bij wie dergelijke producten gebruikt worden, meer ftalaten in hun urine hebben dan andere zuigelingen.

De onderzoekers onderzochten de urine van 163 kinderen van 2 tot 28 maanden oud op negen types van ftalaten, een stof die levertumoren veroorzaakt als ze in ratten ingebracht wordt. De onderzoekers stelden een hogere concentratie ftalaten vast bij de kinderen van ouders die shampoos, talk en lotions gebruikten.

‘Dat is verontrustend, want de blootstelling aan ftalaten in de prille kindertijd is in verband gebracht met een verandering van de hormonenconcentratie en met een toename van allergieën en eczeem’, zo stelt Sheela Sathyanarayana, professor in de pediatrie aan de universiteit van Washington en auteur van de studie.

‘Baby’s zijn misschien meer in gevaar dan kinderen of volwassenen omdat hun voortplantings- en endocrien systeem nog in ontwikkeling is’, merkt Sathyanarayana op.

In 2006 verbood de Europese Unie het gebruik van zes ftalaten in rammelaars voor kinderen.

Bron: Het Laatste Nieuws (hln.be)