vmce header 800

vmce header 480

Moeders overschatten voedselallergie baby's

01-02-2008 | Moeders zijn vaak onnodig bang voor ‘allergische reacties’ van hun baby’s. Baby’s zijn echter minder vaak allergisch voor voedingsmiddelen dan hun moeders denken.

Dat blijkt uit onderzoek onder achthonderd baby’s en hun moeders, uitgevoerd door de Universiteit van Portsmouth in Engeland. Het team van onderzoekers heeft de baby’s drie jaar lang gevolgd.

30 procent van de moeders bleek ervan overtuigd dat hun kind een allergie had voor een voedingsmiddel, terwijl dat bij slechts zes procent echt het geval bleek te zijn. De moeders hadden de neiging om elke vorm van uitslag, diarree of gehuil na het eten te interpreteren als een teken van voedselintolerantie.

Daarop kreeg het kind vaak geen diagnose van een arts, en besloot de moeder zelf om voedingsmiddelen te mijden. ‘Weliswaar worden ouders zich steeds beter bewust van voedselallergieën, maar daar kleeft ook dit nadeel,’ zo stelt Carina Venter, diëtiste en onderzoeker aan de universiteit van Portsmouth.

Een groot deel van de onderzochte kinderen ontgroeide zelfs hun allergie. Binnen twee jaar bleek slechts een klein deel nog last te hebben van een voedselallergie. ‘Het is algemeen bekend dat kinderen hun allergieën voor melk en eieren ontgroeien,’ aldus Venter. ‘Zelfs vis- en pinda-allergieën kunnen verdwijnen, maar dat gebeurt minder vaak.’

Bron: Elsevier.nl en Gezondheidsnet.nl