vmce header 800

vmce header 480

Hooikoortsseizoen nu al begonnen

25-01-2007 | Hoewel je het na de overvloedige slagregens van de afgelopen anderhalve week niet zou zeggen, dienen de eerste tekenen van de lente zich toch echt weer aan.

IJverige elzen en naar voorjaar hunkerende hazelaars staan alweer in de bloei, blijkt uit meetgegevens van hooikoortsonderzoekers. "Dat is eerder dan in andere jaren", zegt onderzoeker Maria van den Eijnde van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Ze wijt dat aan de zachte winter. Normaal gesproken begint de bloei van de hazelaar en van de els halverwege februari.

Ook bij het Leids Universitair Medisch Centrum zijn de eerste pollen al weer gemeten. Het gaat volgens Letty de Weger om de stoottroepen onder de elzen- en hazelaarspopulatie. "Je hebt elk jaar planten die al eerder in bloei komen." De hazelaar is er dit jaar wel erg vroeg bij. Toch is het niet te zeggen dat door klimaatverandering pollen steeds eerder in de lucht komen. De Weger: "Het bloeimoment kan per jaar zomaar een maand verschillen. Bij de berk is de trend wél erg duidelijk te zien, die bloeit gemiddeld een maand eerder dan vroeger, nu ongeveer half april."

Veel mensen hebben last van berkenbloesem. Voor hen is de vroege bloei van els en hazelaar extra vervelend. Wie niet tegen berkenpollen kan, krijgt namelijk vaak ook een loopneus als de bekende snottebellen aan de takken van de hazelaar komen te hangen. Door het natte weer blijft het aantal klachten tot nu toe beperkt. In Nederland hebben ongeveer drie miljoen mensen last van hooikoorts.

Bron: ZorgKrant