vmce header 800

vmce header 480

Bewaking bij De Luchtballon

23-01-2008 | Voor wie een doordeweeks bezoek wil brengen aan Stichting De Luchtballon is het even schrikken. De poort naar het voormalige mobilisatiecomplex is gesloten. Militairen staan op wacht.

Is normaal het terrein juist vrij toegankelijk, deze week is het minder eenvoudig om er te komen. Net zoals vroeger staat er gewapende bewaking. Met alle reden want er is weer munitie op het terrein. De militairen hebben die meegenomen voor een oefening, volgende week. En dan is degelijke bewaking essentieel.

Het enige regelmaat strijken de in warme, groenbruine werkkleding geklede soldaten van de 101 Nucleair, Biologisch en Chemisch Verdedigingscompagnie uit Wezep neer. Ze klussen op het grote terrein van De Luchtballon, waar kinderen met astma, eczeem, obesitas, voedselallergie en diabetes - en hun ouders - twee tot vijf weken op adem kunnen komen.

Defensie zou defensie niet zijn als er ten tijde van de oefening niet tegelijkertijd een klus werd geklaard. Dus wordt onder meer een eerder project, een groot sanitairblok, afgemaakt. Maar ook nieuwe werkzaamheden staan op stapel.

Directeur André Wiltschut heeft omwonenden die gewend zijn het terrein op te lopen gewaarschuwd dat ze deze week niet zomaar welkom zijn. "Eigenlijk is het wel grappig. Want elke keer komen ze mij vragen of bepaalde mensen het terrein op mogen."

Een deel van de militairen wordt straks uitgezonden. Op het terrein kunnen ze oefenen hoe ze een territorium en munitie bewaken. Dag en nacht wordt er gepatrouilleerd. "Op een onbekend gebied komt daar een hoop improvisatie bij kijken. Dat vinden die jongens ook het leukst, want in het buitenland is dat straks niet anders."

Bron: BN/DeStem