vmce header 800

vmce header 480

45 miljoen Europeanen hebben last van allergie

07-12-2007 | In Europa lijden 45 miljoen mensen (één op de acht) aan een graspollenallergie, en dat worden er steeds meer. De invloed van klimaatverandering op de regionale verspreiding en groei van allergie-opwekkende plantensoorten moet goed onderzocht worden. Dat maakte de World Allergy Organization (WAO), vandaag bekend tijdens het World Allergy Congress in Bangkok, Thailand.

Aanvalsplan

Het medisch wetenschappelijke congres stond in het teken van het rapport 'The State of World Allergy', opgesteld door de World Allergy Organization. De WAO pleit voor:

  • meer aandacht voor chronische allergieën en de gevolgen ervan;
  • onderzoek naar de onrustbarende ontwikkeling van lokale allergieën, door o.a. klimaatveranderingen;
  • meer scholing van zorgprofessionals, patiënten en het publiek over de gevolgschade van allergieën. Achtergrond hiervan is, dat allergie-patiënten een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van andere allergieën en astma.

Allergie tegengaan

Er bestaan drie mogelijkheden om een allergie te behandelen: vermijden van het allergeen, symptoombehandeling en imuunotherapie.

De strategie van vermijding is bij massaal voorkomende allergie-opwekkers zoals graspollen vrijwel ondoenlijk. Het nadeel van symptoombestrijding is dat het effect meestal van korte duur is en de eigenlijke aandoening ongemoeid laat.

Immunotherapie, ook wel allergievaccinatie genoemd, is de enige behandelmethode die de onderliggende oorzaak aanpakt, door middel van herhaalde injecties, druppels of de nieuwe grastablet.

Wereld Allergie Dag

The World Allergy Organization (WAO), opgericht in 1951, is een onafhankelijke koepelorganisatie van 74 nationale wetenschappelijke verenigingen op het gebied van allergie en klinische immunologie. De WAO is aangesloten bij de Council for International Organizations of Medical Science (CIOMS) en werkt nauw samen met de World Health Organization (WHO). 4 December is door de WAO uitgeroepen tot Wereld Allergie Dag, en in dat kader is het nieuwe rapport uitgebracht.

ALK-Abelló onderschrijft de thematiek van het Wereld Allergie Congres, en ondersteunt waar mogelijk de plannen en activiteiten van de WAO. Recent lanceerde ALK-Abelló het geneesmiddel GRAZAX, de eerste hooikoorts pil die naast de symptomen ook de onderliggende oorzaak behandelt.

Bron: Zorgkrant