vmce header 800

vmce header 480

Helderheid voor allergische consument

29-05-2005 | Voor consumenten met voedselallergie wordt het leven eind november een stuk eenvoudiger. Door betere informatie op het etiket van levensmiddelen kunnen zij dan veel beter beoordelen of zij een product zonder klachten kunnen eten.

Superirritant: heb je een voedselallergie (niet leuk), wil je in de supermarkt kaassoufflés kopen (lekker), lees je de verpakking (moet), kun je niet op het etiket achterhalen of je ze kunt eten met een pinda-allergie (érg vervelend). De fabrikant is namelijk niet verplicht te vertellen waaruit het paneermeel van de kaassoufflé bestaat. Het is dus mogelijk dat daar deeltjes pinda in zitten zonder dat het op het etiket staat.

Aan die onduidelijkheid komt een eind. Dankzij Europese wetgeving moeten alle fabrikanten uiterlijk 25 november met een duidelijk etiket komen. Zij zijn vanaf die datum verplicht stoffen die een allergie kunnen veroorzaken - allergenen - op de verpakking te zetten. Die verplichting geldt voor twaalf ingrediënten: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesam en sulfiet.

"Als iemand in het dieet rekening moet houden met andere stoffen - zoals maïs - kan de informatie op het etiket niet voldoende zijn", zegt Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy. Als levensmiddelentechnoloog adviseert zij de voedingsmiddelenindustrie bij vraagstukken over voedselallergie.

Stimulans

Van Ravenhorst merkte in de afgelopen tijd dat fabrikanten veel bewuster bezig zijn met voedselallergie: "De nieuwe wetgeving is een stimulans om zich erin te verdiepen. Veel producenten wachten 25 november niet af. In de winkel zijn nu al steeds meer aangepaste verpakkingen te vinden."

Soms gaat het daarbij mis, zoals vorige week met de aardbei-choco-ijsjes van Albert Heijn. De ijsjes zijn met spoed uit de winkels gehaald omdat de allergie-informatie aangaf dat het product geen gluten bevat, terwijl dat wel het geval is.

Marjan van Ravenhorst adviseert de allergische consument dan ook het hele etiket goed te blijven lezen: eerst de wettelijk verplichte ingrediëntenopsomming en dan de samenvatting van de allergene stoffen. Die samenvatting staat vaak in een apart kader of zin en wordt aangeduid met allergeneninformatie, allergie-informatie of bevat. "Deze extra service voor de allergische consument is niet verplicht. Fabrikanten doen dat uit vrije wil. In de praktijk is gebleken dat deze samenvattingen - hoe goed ook bedoeld - soms niet volledig zijn. Als de consument niet de moeite neemt om het hele etiket te lezen, kan hij hierdoor dieetfouten maken", aldus Van Ravenhorst.

Bron: Spits