vmce header 800

vmce header 480

Ook eczeem in TV-programma "Na de Diagnose"

21-06-2005 | Na de diagnose gaat deze week over het thema huidaandoeningen. Een moeilijk onderwerp in deze maatschappij waarin uiterlijk en uiterlijkheid zo’n belangrijke rol spelen. Probeer je huidproblemen zoveel mogelijk te maskeren of mag iedereen het zien? En went het als mensen je altijd aan- en nakijken? Wat doet dat met je zelfbeeld? Zes gasten doen hun verhaal. 

“Ik zag er uit als de klokkenluider van de Notre Dame,” vertelt Corina. Zij heeft de huidaandoening Hidradenitis: grote puisten in liezen, oksels en onder de borsten.

Djamilla en Ramona vertellen over de schaamte die zij vaak voelen voor hun gezicht met eczeem en acne.

Dat schaamtegevoel kent Joep niet. Hij heeft het Sturge-Weeber-syndroom wat zich uit in een grote wijnvlek op het gezicht. “Het kan me niet meer zoveel schelen wat de mensen ervan vinden, het hoort gewoon bij me. Ik vind het wel vervelend dat je op straat altijd zo aangekeken wordt. Vroeger stapte ik dan gewoon op iemand af en dan zei ik: ‘Mooi hé? Tegenwoordig kan het me niet meer zoveel schelen.”

Joep heeft sinds kort de behandeling voor vlekken weer opgepakt. Hij krijgt een vorm van lasertherapie. “Het voelt alsof er een tattoo wordt gezet. De behandeling wordt zowel op mijn armen als op mijn gezicht toegepast. Op mijn gezicht is dat pijnlijker, omdat de huid daar dunner is.”

Giftige stoffen

Djamilla heeft sinds zij begon met de opleiding tot kapster, last van een heftige vorm van constitutioneel (erfelijk) eczeem. Toen ze jong was, had ze er niet zoveel last van, maar het werd geactiveerd door onder meer de giftige stoffen waarmee ze tijdens haar opleiding in aanraking kwam. Ze vertelt: “Vier jaar geleden is mijn eczeem op een heftige manier teruggekomen. Ik ging naar de kappersschool en was daar een half jaar bezig toen ik op een dag een heel dik gezicht kreeg. Overal kreeg ik plekken. Over mijn hele lichaam.”

Toch hield ze vol op de kappersschool, het was immers haar droom kapster te worden. Uiteindelijk bleek het onmogelijk om door te gaan. “Ik heb het daar nog steeds moeilijk mee. Als ik door was gegaan, zou ik verminkt het leven door moeten, want men voorspelde dat ik gaten in mijn lichaam zou krijgen vanwege de stoffen waar ik mee werkte.” Djamilla was bijna een jaar lang werkloos en werkt inmiddels op een advocatenkantoor.

Sinds tweeënhalf jaar heeft ze een relatie. “Mijn vriend neemt me zoals ik ben. Eczeem is een deel van mijn leven. Als ik kinderen zou krijgen, is er een grote kans dat ook zij eczeem zullen hebben, maar dat heb ik een klein beetje geaccepteerd. Ik wil heel graag kinderen, ik hoop dat ik zo gezegend ben dat ik ze mag krijgen. Ik zou ze net zo goed steunen als mijn ouders mij steunen.”

De gevolgen van huidaandoeningen beperken zich meestal niet tot de drager ervan; ook het gezin krijgt ermee te maken. Ouders bijvoorbeeld, die zoveel zorg moeten besteden aan die ene, terwijl het zusje er ook nog is... Ondanks zorg van ouders en contacten met lotgenoten blijkt het hebben van een huidaandoening vooral een strijd met jezelf te zijn.

EO's "Na de Diagnose': 23 juni 2005, 22:34 uur op Nederland 1
Herhaling: 24 juni 2005, 14:01 op Nederland 1
Zie hier de uitzending online