vmce header 800

vmce header 480

Huisarts tobt met aanpak eczeem (deel 1)

15-07-2005 | Negen van de tien huisartsen schrijven bij eczeem hormoonzalf voor die tot serieuze bijwerkingen kan leiden, ondanks dat er mildere middelen beschikbaar zijn. Driekwart van de dokters wil die ook eigenlijk liever voorschrijven. 

Dat blijkt uit een onderzoek onder 200 huisartsen in opdracht van geneesmiddelenfabrikant VSM. Volgens dr. J. Toonstra, dermatoloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Meander Medisch Centrum (Baarn/Amersfoort), zijn huisartsen goed op de hoogte van de nadelen van hormoonzalf. ,,Daarom gebruiken zij meestal lage doseringen, maar helaas over een veel te lange periode.’’

Hormoonzalven (corticosteroïden) leiden bij langdurig gebruik vaak tot verdunning van de huid (atrofie) en kleine, rode vaatverwijdingen (couperose). Soms zorgen deze zalven voor verdikking van het gezicht. Bij kinderen kunnen groeistoornissen ontstaan.

Volgens Toonstra is het hoog tijd om de huisartsenrichtlijn voor eczeem aan te passen. ,,Die werd in 1996 gemaakt, maar inmiddels zijn de inzichten rond de aanpak van deze huidklachten sterk veranderd. Zelf pleit ik voor intervaltherapie waarbij corticosteroïden worden afgewisseld met hormoonvrije crèmes of zalven.’’ Uit verschillende studies blijkt dat intervaltherapie de risico’s op bijwerkingen vrijwel geheel terugdringt.

Eczeem is, na astma, de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Op dit moment lijden zo’n 400.000 mensen aan eczeem.

Recent zijn er verschillende nieuwe middelen geïntroduceerd die vrij zijn van hormonen. Deze middelen, op doktersrecept, worden volledig vergoed voor patiënten ouder dan 16 jaar. Ok zijn er zelfzorgmiddelen verkrijgbaar.

Bron: Algemeen Dagblad