vmce header 800

vmce header 480

Allergie voor sesamzaad groeiend probleem

29-07-2005 | Vooral in ontwikkelde landen waar sesamzaad niet alleen in brood wordt verwerkt, lijkt het dat er meer allergische reacties op sesamzaad wordt gemeld. In het julinummer van Annals of Allergy, Astma & Immunology wordt dit beschreven. 

Het aantal sesamallergie-aanvallen blijkt de afgelopen 50 jaar gestegen te zijn. Vooral in de ontwikkelde landen. Sesamzaad is een gebruikelijke bron voor voedselallergie geworden in landen als Australië, West-Europa en Israël.

Allergische reacties op sesamzaad kunnen variëren van een loopneus, jeuk, tot een zwaardere en mogelijk zelfs dodelijke reactie. Deze leiden ademhalingsmoeilijkheden en een zwelling in mond en keel. Sesamzaad wordt onder andere gebruikt in brood, crackers en andere bakproducten. De olie van het zaad wordt in soepen en saladedressings gebruikt. Ook in lippenstift, zalf en bodylotion wordt sesamolie gebruikt.

De autoriteiten in Canada en Europa tellen sesamzaad tot de grotere veroorzakers van voedselallergie. Het is niet helemaal duidelijk hoe vaak allergie in de hele wereld voorkomt.

Het hoofd van het onderzoek Dr.Venu Gangur werkzaam aan de Michican State University stelt dat het duidelijk moet zijn voor de consument dat sesamzaad niet ongevaarlijk is. Tegen persbureau Reuters zei Gangur: “We zijn van mening dat er een duidelijk etiket op de producten zou moeten staan, die sesamzaad identificeert als een allergeen voedingsbestanddeel”.

Volgens Gangur is nog niet duidelijk in hoeverre de wereldwijde toename van sesamallergiemeldingen het gevolg is van het eerder rapporteren en herkennen van de verschijnselen of een toename in het aantal allergische reacties is.

Bron: Zorgkrant.nl