vmce header 800

vmce header 480

Huisarts tobt met aanpak eczeem (deel 2)

01-08-2005 | Onlangs heeft het programma Editie NL van RTL4 aandacht aan besteed aan de behandeling van eczeem. Onze secretaris Rob Kooij komt aan het woord over zijn eigen ervaring met bijwerkingen van corticosteroïdzalven. Klik hier voor het betreffende archief van RTL's Editie NL. 

De aanleiding voor de recente media-aandacht is een persbericht van VSM voor de introductie van Cardiflor Forte (in doseerpomp). In het persbericht van VSM worden o.a. de resultaten van een studie – gefinancierd door VSM – gepresenteerd. Daaruit blijkt dat tweederde van de huisartsen van mening is dat een geïrriteerde huid gebaat is bij een zo mild mogelijk middel en dat desondanks deze mening bijna negen van de tien huisartsen bij eczeemklachten over het algemeen een hormoonzalf voorschrijft.

In het persbericht zegt Dr. J. Toonstra, als dermatoloog verbonden aan het UMC Utrecht en het Meander Medisch Centrum in Baarn en Amersfoort, hierover: “De huisartsen volgen de voor atopisch eczeem geldende NHG-richtlijn uit 1996. Herziening is wat mij betreft op z’n plaats, want de inzichten rondom de behandeling van eczeem zijn veranderd. Ik pleit zelf sterk voor interval-therapie waarbij het gebruik van hormoonzalven afgewisseld wordt met hormoonvrije crèmes of zalven. Ik merk dat huisartsen vaak aarzelend zijn met hormoonzalven en het daarom in een te lage dosering voorschrijven. Hierdoor worden de corticosteroïden te vaak te lang gebruikt. Ik ben voorstander van een korte en krachtige aanpak met een hormoonzalf bij uitbraken van het eczeem om de behandeling vervolgens af te wisselen met hormoonvrije zalven en crèmes.”

Naschrift VMCE: de NHG Standaard is in 2006 herzien