vmce header 800

vmce header 480

Nederlander vertrouwt alternatieve therapie

04-08-2005 | Ondanks de negatieve berichtgeving staat 87 procent van de Nederlanders nog steeds neutraal of positief tegenover alternatieve geneeswijzen. 

Alternatieve geneeswijzen zijn vaak negatief in het nieuws. Paranormaal genezeres Jomanda wordt er door justitie van verdacht een rol te hebben gespeeld bij de dood van comédienne Sylvia Millecam, zo bleek enkele weken geleden. Vorige week berichtte planet.nl nog dat wetenschappers uit onderzoek concluderen dat het homeopatische middel echinacea, dat veel gebruikt wordt tegen verkoudheid, helemaal niet werkt.

De meeste Nederlanders laten zich hierdoor echter niet afschrikken. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat 87 procent van de Nederlanders niet afwijzend staat tegenover de niet-reguliere therapieën. Vier op de tien ondervraagden heeft zelf wel eens een alternatieve therapeut bezocht. In totaal hebben 1400 mensen deelgenomen aan de test.

Eisen

Ondanks het vertrouwen dat de meeste Nederlanders blijken te hebben, stellen de meeste mensen die een alternatieve therapeut bezoeken wel eisen. Mensen vinden het belangrijk dat de behandelaar gediplomeerd is, goede informatie geeft en de klant netjes behandelt. Discretie en in acht neming van het beroepsgeheim zijn voor de gemiddelde cliënt ook zeer belangrijke zaken.

Volgens Consumentenbond is het van belang dat de bezoeker van een alternatief genezer nagaat bij welke beroepsvereniging de behandelaar aangesloten is. Uit de peiling blijkt dat één op de drie respondenten hier geen idee van heeft. De mensen die dit wel zeggen te weten, blijken vaak niet te kunnen aangeven om welke vereniging het precies gaat. Volgens de Consumentenbond bestaan er per beroepsvereniging grote verschillen aan de eisen die worden gesteld aan opleiding en praktijkvoering.

Breed

Het terrein van de alternatieve geneeswijzen is nogal breed. Je moet niet alleen denken aan homeopathie, aromatherapie, haptonomie, fytotherapie en acupunctuur, maar ook zaken als paranormale geneeswijzen, reiki, shiatsu en yoga worden hiertoe gerekend.

Ook experimentele geneeswijzen, waarbij er dus nog geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid is aangetoond, worden veelal aangeduid als alternatieve geneeswijze. Kort gezegd zijn alternatieve behandelmethoden alle behandelingen die niet aan westerse erkende universiteiten wordt onderwezen.

Bron: planet.nl, Consumentenbond