vmce header 800

vmce header 480

Hooikoorts en astma in 30 jaar verviervoudigd

25-11-2005 | De frequentie van allergische astma en hooikoorts heeft zich volgens een Zweedse studie in bijna dertig jaar verviervoudigd. Dat werd vastgesteld door een wetenschappelijk team rond de epidemoloog Finn Rasmussen van het Karolinska Instituut in Stockholm na onderzoek van meer dan 1,2 miljoen dienstplichtigen. 

De in het vakblad European Respiratory Journal gepubliceerde studie handelt over circa 90 procent van de tussen 1952 en 1977 geboren Zweedse mannen. Vooral de lagere sociale bevolkingsgroepen zijn door de drastische stijging getroffen.

De in de jaren vijftig geboren jongemannen uit gezinnen uit de sociale onderlaag lopen volgens de studie nog een risico op astma en hooikoorts beneden het gemiddelde.

Bij de groepen uit de jaren zeventig stelden de wetenschappers echter een risico boven het gemiddelde vast voor mannen uit armere gezinnen. Als mogelijke oorzaak noemden de vorsers een verhoogd tabaksgebruik, slechtere woonomstandigheden of voedingsgewoonten.

De uitbreiding van hooikoorts tijdens de twintigste eeuw in West-Europa is een gevolg van de industrialisering en treft vooral de gegoede klasse.

Bron: zorgkrant.nl