vmce header 800

vmce header 480

PUVA thuis net zo goed als in ziekenhuis

29-11- 2005 | PUVA-lichttherapie die thuis met een draagbare gezichtsbruiner wordt uitgevoerd in plaats van in het ziekenhuis, heeft evenveel effect op het verminderen van handeczeem. 

Door handeczeem thuis te behanelen zijn de kosten bovendien lager en het leidt tot minder werkverzuim. Tot deze conlcusie komt tot Marco van Coevorden. Hij inventariseerde 25 jaar handeczeembehandeling en -onderzoek.

Een patiënt mag verwachten dat hij de beste behandeling krijgt en dat zijn dermatoloog zich houdt aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Maar er is volgens de promovendus een gebrek aan onderzoek van goede kwaliteit. Een belangrijke oorzaak is dat er geen goede methode is om handeczeem te meten.

Uit Van Coevordens inventarisatie blijkt dat in de afgelopen 25 jaar hormooncrèmes of -zalven en ultraviolet licht het meest zijn toegepast. Hoewel nieuwe behandelingen in opkomst zijn, zoals calcineurinremmers (crèmes en zalven zonder corticosteroïden) en orale retinoïden (medicijnen die van vitamine A zijn afgeleid), is hun voordeel ten opzichte van deze standaardbehandelingen niet bewezen.

Afgezien van de jeuk vormt de zichtbaarheid van de huidafwijkingen een sociaal stigma en daarmee een grote last voor de patiënt. Van Coevorden ontdekte echter dat de tevredenheid van de patiënt niet gegarandeerd is als de behandeling alleen gericht is op de zichtbare afwijkingen van handeczeem. Kwaliteit van leven beslaat tot slot niet alleen de last die de patiënt van zijn aandoening ondervindt, maar ook de economische belasting. De promovendus stelt vast dat PUVA-lichttherapie die thuis met een draagbare gezichtsbruiner wordt uitgevoerd in plaats van in het ziekenhuis, tot lagere kosten en minder werkverzuim leidt, terwijl de effectiviteit even groot is.

Dermatoloog Marco van Coevorden promoveert op 14 december aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: Mednet.nl