vmce header 800

vmce header 480

Proef TweeSteden met 'digitale dermatologie'

12-01-2006 | De dermatologen van het TweeSteden ziekenhuis zijn onlangs gestart met een proefproject ‘digitale dermatologie’. De twintig regionale huisartsen die meedoen, sturen digitaal foto’s van patiënten voor wie ze een consult willen, naar de dermatoloog. De huidarts beoordeelt de foto’s en de vragen, stelt de diagnose en doet een voorstel voor de verdere behandeling. En dat alles per computer. 

Voordelen van digitale dermatologie? De patiënt wordt snel geholpen en hoeft niet naar het ziekenhuis te komen. Vooral voor ouderen die niet zo mobiel meer zijn, is dat een belangrijk voordeel. De huisarts krijgt gegarandeerd binnen twee werkdagen bericht. Dat zal meestal bestaan uit een diagnose(bevestiging) en een behandelingsvoorstel. De dermatoloog kan meer patiënten behandelen en meer tijd besteden aan bijvoorbeeld de groeiende groep huidkankerpatiënten.

Chronische wonden

“De nieuwe werkwijze is uitermate geschikt voor de beoordeling en behandeling van bepaalde chronische wonden”, zegt initiatiefnemend dermatoloog Han Go. “En ook verschillende soorten eczeem en andere vormen van huiduitslag kunnen op deze manier prima worden behandeld”. Het digitale consult is echter niet voor iedere aandoening geschikt. “Het beoordelen van moedervlekken doen we alleen in levenden lijve.”

UZI-pas

De huisartsen die meedoen krijgen allemaal een digitale camera, en ook een UZI-pas. De pas voor de beveiligde opslag en verzending van patiëntgegevens wordt uitgegeven door het ministerie van VWS. De afkorting UZI staat voor Unieke ZorgverlenerIdentificatie.

Overtuigen

Het dermatologieproject start begin 2006 en heeft een looptijd van een half jaar. In die tijd verwachten dermatoloog Go en zijn collega’s zo’n vijfhonderd digitale consulten te doen. Gratis. Want de ziektekostenverzekeraars hebben nog geen tarief voor dit soort vernieuwende behandelingen. Go: “We willen de verzekeraars met de proef digitale dermatologie overtuigen dat het een nuttige behandelingsvorm is waarvoor een tarief moet komen.”

Sneller

Huisarts Michel Broekman uit Alphen is een van de deelnemers aan het proefproject. Hij heeft er inmiddels een paar weken ervaring mee. “De feedback is beduidend sneller. Vroeger, met de ‘gewone’ verwijzing, was de patiënt wel een paar weken bezig. Nu heeft hij snel bericht van de dermatoloog, zonder de reis naar het ziekenhuis te hoeven ondernemen. Ook de huisarts heeft voordeel van het project. Het vergroot zijn kennis van huidziekten.”

Soms moet een patiënt na het digitale consult toch nog naar het ziekenhuis. “Maar ook dan gaat alles sneller”, aldus huisarts Broekman. “De verwijzing verloopt dan namelijk veel gerichter.”

Bron: zorgkrant.nl