vmce header 800

vmce header 480

Astmapatiënten geen baat bij huisstofmijthoezen

14-02-2006 | Astmapatiënten die een allergie voor huisstofmijt hebben en hiertegen hoezen gebruiken om hun matrassen, kussens en dekbedden, moeten net zo vaak de inhalator aanspreken als allergische astmapatiënten zonder hoezen. Bovenstaande stelt Marjolein de Vries, promovenda aan de Universiteit van Maastricht, aldus Novum Nieuws. 

Niet minder

Volgens de promovenda moet het aantal pufjes van de inhalator dat een astmapatiënt tot zich moet nemen, zo laag mogelijk blijven. "Hoge doseringen leiden tot meer bijwerkingen. Bijvoorbeeld botontkalking en keelklachten door een schimmelinfectie," aldus De Vries. Nu zou dus blijken dat de hoezen niet leiden tot minder medicijngebruik, schrijft Novum Nieuws.

’Misschien verandering’

De honderden euro’s die moeten worden neergelegd voor de hoezen, worden voor honderd procent vergoed door de zorgverzekeraar. "Maar daar komt misschien verandering in, nu is aangetoond dat de hoezen niet aantoonbaar werken", zegt de promovenda, die de uitkomst van haar onderzoek “verrassend” noemt. Zij had zelf, voorafgaand aan het onderzoek, verwacht dat het medicijngebruik door de hoezen wel zou dalen.

Bron: Novum