vmce header 800

vmce header 480

Allergie: de pollen komen eraan

27-02-2006 | Het is als de stilte voor de storm: op de pollenkalender kun je zien dat er nu nog maar twee boomsoorten actief bezig zijn met het verspreiden van stuifmeel, de els en de hazelaar. Over een paar maanden zal dat wel anders zijn. 

Vanaf maart verspreiden de berk, de haagbeuk, de duindoorn, de wilg, de beuk en vele andere bomen hun pollen door de lucht. Er zijn namelijk twee manieren waarop de bestuiving van bomen en planten tot stand komt: het stuifmeel wordt verspreid door insecten of bomen en planten gooien de pollen in grote hoeveelheden de lucht in zodat de wind ze kan meenemen naar een ontvankelijke soortgenoot. Sommigen, zoals de berk, zijn daar heel actief in: de concentratie van berkenpollen kan bijvoorbeeld oplopen tot tweeduizend stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. En dat veroorzaakt veel last bij mensen die daar allergisch voor zijn.

Klachten

Zodra het stuifmeel in contact komt met de slijmvliezen van neus en ogen ontstaat er een allergische reactie: het immuunsysteem ziet de stof per ongeluk aan voor een lichaamsvijand en gaat over tot bestrijding. In geval van hooikoorts krijgen mensen last van de volgende klachten:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Rode en tranende ogen
 • Hoofdpijn

Een allergie voor stuifmeel kan ook leiden tot een chronische ontsteking van de luchtwegen, ofwel astma. Dit veroorzaakt bij maar liefst tachtig procent van het aantal astmapatiënten hun klachten:

 • Benauwdheid
 • Hoesten
 • Piepende ademhaling
 • Opgeven van slijm

Deze klachten kunnen trouwens ook veroorzaakt worden door dierenhuidschilfers en de uitwerpselen van de huisstofmijt.

Kruisreacties

In sommige gevallen raakt het immuunsysteem helemaal de kluts kwijt: het ziet dan de eiwitten die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen aan voor stuifmeeleiwitten. Soms lijken die namelijk erg op elkaar. Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen kunnen daardoor ook reageren op hazelnoot, kastanje, appel, perzik, kers en nog veel meer vruchten. Klachten: opgezwollen mond of maag- en darmklachten.

Klimaatveranderingen

Het Leids Universitair Medisch Centrum is in 1969 begonnen met de inventarisatie van rondzwevend stuifmeel. En wat blijkt? De afgelopen tien jaar stonden de pollenproducerende bomen en planten gemiddeld drie weken langer in bloei. Dit komt door de stijgende temperaturen, waardoor de start van het pollenseizoen eerder in het jaar valt.

Ook is de verwachting dat de totale productie van stuifmeel zal stijgen, wat niet alleen wordt veroorzaakt door het warmere weer, maar ook door de toegenomen CO2 -concentratie in de atmosfeer.

Om het slechte nieuws compleet te maken: door de warmere temperaturen wordt het Nederlandse klimaat geschikt voor mediterrane planten, waardoor één van de meest irriterende plantensoorten, Ambrosia, aan een opmars vanuit het zuiden bezig is.

Preventie

Meer groen in de stad is een leus die je de laatste jaren vaak hoort. Een prima idee, maar niet als er bomen worden aangeplant die bij veel mensen allergische reacties opwekken. Momenteel wordt aan de Universiteit van Wageningen onderzocht welke berkensoorten allergie veroorzaken en dus niet geschikt zijn als stadsgroen. Met de resultaten van dit onderzoek zal een advies voor gemeentelijke groenvoorzieningen en bomenkwekers worden opgesteld.

Behandeling

Vermijden van pollen is natuurlijk de beste manier om een allergische reactie te voorkomen, maar dat is moeilijk realiseerbaar door de mate waarin de pollen door de lucht zweven en de lange duur van het bloeiseizoen. Er zijn daarom antihistaminica verkrijgbaar om de klachten te bestrijden. Immuuntherapie is ook een middel om hooikoorts tegen te gaan.

Astmatische klachten kunnen worden bestreden met luchtwegverwijders en ontstekingsremmers, de zogenoemde corticosteroïden.

Tips:

 • Houd de berichten over de verspreiding van pollen goed in de gaten. Je kunt zelfs een SMS-alarm of email hierover ontvangen, zodat je altijd up-to-date bent (zie links).
 • Zoek uit voor welke planten je precies allergisch bent. Met behulp van de pollenkalenders weet je dan op welke momenten je bepaalde plekken het beste kunt vermijden.
 • Sluit ramen en deuren als er veel pollen in de lucht zijn.
 • Droog wasgoed in de droger in plaats van buiten in de lucht.
 • Om weerstand tegen pollen op te bouwen kun je honing eten. Daar zit namelijk een heel klein beetje stuifmeel in. Gebruik hiervoor honing uit de eigen streek.

Bron: Planet.nl

Links:
SMS diensten
Pollenkalender
Pollen weerbericht service (tip)

Naschrift VMCE

Pollen kunnen ook de ernst van het eczeem doen toenemen, maar het hoeft niet. Ben je allergisch voor pollen, begin dan op tijd met het nemen van antihistaminica, liefst nog voor de pollen waar jij allergisch voor bent in de lucht komen. Raadpleeg de pollenkalender om te kijken wanneer je zou moeten beginnen.

Voor veel eczeempatiënten en mensen met voedselallergie geldt dat ze allergisch zijn voor berkenpollen en in dat geval moet je al vroeg beginnen, namelijk nu.

Naast het advies om ramen te sluiten, is er ook de mogelijkheid om horren te plaatsen met een pollenfilter. Ze zijn van het merk Tesa en o.a. te verkrijgen bij De Allergiewinkel.