vmce header 800

vmce header 480

Massaliteit huidziekten onderschat

19-03-2006 | Ruim twee miljoen Nederlanders worstelen in meer of mindere mate met een huidziekte. Dat is, aldus het Nationaal Huidfonds, zeker twee keer zo veel als tot nu toe werd aangenomen. 

Maar liefst 12 tot 15 procent van álle nieuwe medische klachten die huisartsen per jaar te behandelen krijgen, betreft huidafwijkingen. Het gaat daarbij om zeer uiteenlopende problemen, waarbij de meest voorkomende huidziekten psoriasis en eczeem zijn.

Acné blijkt steeds vaker de puberteit te ’overleven’ en bij steeds meer volwassenen voor te komen. Huidkanker is sterk in opmars, vooral door veroudering van de huid en buitensporig zongedrag.

Directeur P. Simons van de Stichting Nationaal Huidfonds te Arnhem zegt "geschrokken en onder de indruk" te zijn van deze feiten uit nieuw onderzoek. Dat werd in opdracht van het fonds uitgevoerd door de afdelingen dermatologie, huisartsgeneeskunde en medische psychologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

Ongeveer de helft van alle huidpatiënten ondervindt door hun huidprobleem lichamelijke en/of psychosociale gevolgen. Er is schaamte, veel mensen vereenzamen. Chronische huidaandoeningen leiden in nogal wat situaties tot depressie.

Volgens prof.dr. H.A.M. Neumann, hoogleraar huidziekten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, rechtvaardigen alleen al de nieuwe huidziektecijfers de opleiding van ten minste honderd extra huidartsen. Dan zou het totaal op 450 komen.

"De Nederlandse overheid zou nu eens moeten inzien dat we hier te maken hebben met een serieus probleem, dat oplossing behoeft. Het aantal kinderen dat kampt met ’krentenbaard’, besmettelijke huiduitslag op het gezicht, is tussen 1987 en 2001 met een kwart gestegen. Het onderzoeksbureau NIVEL maakte dat gisteren bekend.

Bron: Telegraaf