vmce header 800

vmce header 480

Noorse vis-lotion tegen huidziekten

25-03-2006 | Een nieuwe Noorse lotion laat veelbelovende resultaten zien bij eczeem en psoriasis. Onderzoekers van de NTNU en de Universiteit van Bergen, ontwikkelen een lotion op basis van visenzymen en visgelatine. 

Een belangrijk ingrediënt is het enzym zonase, dat gevonden wordt in visseneieren. Het enzym kan dode huidcellen afbreken zonder de gezonde cellen aan te tasten. In gebruik bij psoriasis, helpt de lotion de dode huidcellen te verwijderen en de groei van nieuwe cellen te stimuleren.

Zoals dat met veel ontdekkingen gaat, was ook deze toeval. Men ontdekte dat medewerkers van zalmkwekerijen die de hele dag met hun handen in het koude zeewater zaten, geen ruwe en zere handen kregen, maar juist hele zachte handen hadden. De nieuwsgierigheid van de onderzoeker van de Universiteit van Bergen was gewekt en zij vonden dan ook de relatie met het visenzym zonase.

Het toepassen van het enzym is lastig, omdat voor de werking ervan water nodig is en producten op de huid snel drogen. Vandaar dat Ingvild Haug, onderzoeker aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) en specialist in viscollageen, onderzoekt hoe ze de lotion kan verbeteren. Klinische testen zullen dan uitwijzen of het uiteindelijke product ook daadwerkelijk resultaten boekt.

Bron: Medical Research Nieuws/Zorgvisie